Uitstel voor verweer Wilders, startdatum zaak 'minder-Marokkanen' niet gewijzigd

Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag
Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Het proces tegen Geert Wilders in de zaak 'minder-Marokkanen' start zoals gepland op 31 oktober. Geert-Jan Knoops, De advocaat van Wilders, had gevraagd om een uitstel van 3,5 maanden. Wel hebben Wilders en Knoops op 23 september nog een moment om de vervolging van de PVV-leider aan te vechten.
Het Openbaar Ministerie (OM) reageerde kritisch op Wilders en zijn advocaat, die donderdag niet bij de rechtbank verschenen. 'De verdediging probeert de aandacht te verleggen en probeert tijd te kopen', zegt aanklager Wouter Bos. 'Aanvankelijk wekte de verdediging bij ons de indruk deze zaak op inhoud te willen bepleiten, en er geen circus van te maken. Inmiddels vragen wij ons af, waar de verdediging uit koers is geraakt.'
De rechtbank wees eerdere verzoeken van Wilders om deskundigen te benoemen af, omdat die 'Niet noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de strafzaak'. Knoops zoekt nu zelf deskundigen om de verdediging van Wilders te onderbouwen, nu de rechtbank heeft besloten geen extra deskundigen te benoemen. Daarvoor had hij naar eigen zeggen meer tijd nodig.

Ras en discriminatie

Wilders wordt vervolgd om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken tijdens de uitslagenavond van de Haagse gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Toenmalige fractievoorzitter van de PVV in de Haagse gemeenteraad Léon de Jong stond op dat moment naast Wilders.  De uitspraken deed hij in grandcafé De Tijd op het Plein. Wilders is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.