Beeldententoonstelling Den Haag Sculptuur open zonder koninklijk tintje

Twee van de sculpturen die op het Lange Voorhout te bewonderen zullen zijn
Twee van de sculpturen die op het Lange Voorhout te bewonderen zullen zijn
DEN HAAG - Waar Den Haag Sculptuur voorgaande jaren groots werd geopend, lijkt de start van de beroemde beeldenexpositie aan het Lange Voorhout in Den Haag dit jaar in stilte voorbij te gaan. Anders dan voorheen is de koninklijke familie afwezig en zelfs Den Haag Marketing weet van niets, blijkt uit navraag van Omroep West. Toch is donderdagmiddag wel degelijk de opening van Den Haag Sculptuur 2016.
Erna Staal - zakelijk directeur van Museum Beelden aan Zee, het museum dat Den Haag Sculptuur organiseert - legt uit dat de opening anders dan voorgaande jaren plaats zal vinden. Staal: 'Dit jaar vindt de opening plaats op twee verschillende locaties. Allereerst zal een select gezelschap bestaande uit genodigden een bezoek brengen aan de expositie op het Lange Voorhout. Vervolgens vindt er een officieel gedeelte plaats in het museum. Dit wordt erg leuk, maar hier kan ik helaas nog niet op ingaan.'
Opvallend is dat de opening dit jaar - in tegenstelling tot voorgaande jaren - niet wordt bijgewoond door de koninklijke familie. Volgens Emma van Proosdij, eveneens werkzaam voor Museum Beelden aan Zee, was het toeval dat dit voorgaande jaren wel het geval was. 'De koninklijke familie kan de expositie helaas niet elk jaar openen. Doordat voorgaande jaren wel een lid van de koninklijke familie aanwezig was, is dit jaar een breuk in de rij', aldus de medewerkster. Volgens haar paste de opening van de expositie dit jaar niet in de agenda van de koninklijke familie.

Braziliaans thema

Den Haag Sculptuur is een jaarlijks terugkerende expositie die georganiseerd wordt op initiatief van Museum Beelden aan Zee. Iedere zomer worden op het Lange Voorhout in Den Haag drie maanden lang werken tentoongesteld binnen het thema van een specifiek land. De tentoonstelling vindt plaats in de openlucht en is op ieder gewenst tijdstip vrij toegankelijk voor publiek.
Het thema van Den Haag Sculptuur 2016 is 'Brasil, Beleza'. Van Proosdij legt uit dat binnen dit thema hedendaagse kunstwerken van zo'n 25 kunstenaars worden tentoongesteld. 'Hun werken zijn heel duidelijk verbonden aan wat er momenteel in Brazilië speelt', aldus Van Proosdij. Thema's als 'politieke instabiliteit', 'culturele diversiteit', 'beweging', 'natuur' en 'sport' komen hierbij volgens haar allemaal aan bod. Naar aanleiding van Brazilië als thema van Den Haag Sculptuur 2016 zullen tijdens de officiële opening, naast de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, ook de ambassadeur van Brazilië en verschillende Braziliaanse kunstenaars aanwezig zijn.