Ook Den Haag moet vondelingenkamer krijgen, vindt de PvdA

Een pasgeboren baby
Een pasgeboren baby © Archief
DEN HAAG - Ook in Den Haag moet - hier liefst bij een ziekenhuis - een vondelingenkamer komen. Hier kunnen vrouwen die zelf denken dat ze hun kindje niet kunnen grootbrengen het in een veilige omgeving achterlaten. Daarvoor pleit de PvdA in de Haagse gemeenteraad.
In Zwolle werd woensdag in het Isala ziekenhuis een vondelingenkamer geopend. Die stad had daarmee een primeur. Ook elders zijn er dergelijke voorzieningen, maar die zijn dan van een particuliere stichting.
De vondelingenkamer is in het ziekenhuis in Zwolle meet 1,5 bij 3 meter. Er staan een ledikant, een tafel en een stoel. Moeders kunnen hun pasgeboren kindje achterlaten. Als ze dat willen, kunnen ze ook hulp krijgen.

'Er is behoefte aan'

Als de moeder vertrekt, gaat de deur achter haar automatisch op slot. Een verpleegkundige van de kinderafdeling haalt de baby binnen een paar minuten op. Het kindje krijgt verzorging en er wordt contact gezocht met de Raad voor de Kinderbescherming.
Fractievertegenwoordiger Marije Talstra van de Haagse PvdA wijst erop dat een jaar geleden in Den Haag ook een baby te vondeling werd gelegd en dat in 2010 twee dode baby’s werden aangetroffen, waarvan één in een container. ‘Je ziet dus dat er behoefte is aan goede en veilige plek waar moeders hun kind kunnen afstaan.’

Gesprek
Zij wil dat het Haagse college van burgemeester en wethouders in gesprek gaat met de stichting en de ziekenhuizen in de stad om te onderzoeken of er ook hier een vondelingenkamer kan komen.