'Verbouwing Binnenhof slecht voor toerisme, winkeliers en horeca de dupe'

Rondleiding op het Binnenhof.
Rondleiding op het Binnenhof. © Rob Vlastuin
DEN HAAG - D66 in de Haagse gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de jaren durende verbouwing van de parlementsgebouwen rond het Binnenhof. De grootste partij van de stad vreest dat winkels en horeca in de omgeving én het toerisme er last van gaan krijgen. De democraten willen dat hiervoor veel meer aandacht komt.
Ook heeft de grootste partij van Den Haag grote twijfels bij de door het stadsbestuur gekozen koers inzake de renovatie van de parlementsgebouwen. Het college van burgemeester en wethouders heeft al vroeg in een brief aan het kabinet laten weten voor voorkeur te hebben voor een intensieve,
.
D66 ziet meer heil in de variant waarin het Binnenhof zeven jaar dicht gaat, maar dat het complex de gehele periode voor een deel in gebruik blijft. Zo blijft er een aanloop van en naar het Plein en kunnen toeristen nog steeds het Binnenhof bezoeken, schrijft factieleider Robert van Asten in een serie zeer kritische vragen aan het college.

Gemeenteraad gepasseerd

Hij wijst er ook op dat de gemeenteraad helemaal nooit is gekend in de opstelling van Den Haag over de verbouwing van het Binnenhof. Dit terwijl de partij daar graag over had meegepraat.
Van Asten: ‘Hagenaars zijn met recht enorm trots op het Binnenhof en de omgeving. Wanneer het gebouwencomplex wordt gerenoveerd, verandert het gehele Plein mogelijk in een bouwterrein. Toeristen kunnen het Binnenhof jarenlang niet bezoeken én de horecaondernemers lopen flink wat omzet mis. Terwijl er ook alternatieven zijn.’

Inspraak van betrokkenen

Hij wil daarom meer inzicht in de economische gevolgen van de verbouwing voor het Pleinkwartier. Ook wil de partij dat er meer inspraak komt van belanghebbenden in de vorm van een convenant. Daarbij zouden onder meer buurtbewoners, ondernemers, het stadsbestuur, de Eerste en Tweede Kamer en het ministerie van Algemene Zaken moeten worden betrokken.
‘Het Binnenhof is een belangrijke toeristische en economische motor van de stad. De scenario’s die op tafel liggen moeten zo goed mogelijk worden onderzocht en afgestemd. Ondernemers, buurtbewoners en de gemeenteraad moeten daar een stem in hebben,’ aldus de fractievoorzitter.