‘Gluckauf’: Ellen ten Damme beschermvrouwe van de Rotterdamsebaan

DEN HAAG - ‘Gluckauf,’ klonk het donderdag in de Binckhorst. Het was de nieuwe ‘beschermvrouwe’ van de Rotterdamsebaan, zangeres Ellen ten Damme, die de mensen die de tunnel gaan graven een behouden terugkeer boven de grond wenste.
Met een symposium werd in De Besturing aan de Saturnusstraat gevierd dat alle voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg van Den Haag zijn afgerond.

Na de zomer gaat het échte werk aan de weg beginnen. Dan worden immense putten gegraven in de Vlietzone en het bedrijventerrein de Binkhorst van waaruit de boor aan de slag kan. Alleen al het maken daarvan kost ongeveer een jaar.

Een heel jaar boren

Heel 2018 wordt vervolgens in beslag genomen voor het boren van de tunnel, de Victory Boogie Woogie tunnel. Daarna is nog twee jaar nodig om de Rotterdamsebaan af te maken, aan te sluiten op de bestaande wegen en alle systemen te testen. Begin 2020 kan het verkeer er gebruik van gaan maken, beloofde projectleider Paul Janssen.

Janssen vertelde ook dat de mensen die een tunnel boren, zich verwant voelen aan mijnbouwers. Het succes hangt ook af van hulp die je van buitenaf inroept. In dit geval Sint Barbara, de beschermheilige van onder meer de mijnbouwers. Maar omdat zij al eeuwen dood is, is er iemand van vlees en bloed die haar op aarde vertegenwoordigt, in het Duits: de Tunnelpatin.

Bejaard

En dat is het in geval van de Victory Boogie Woogie tunnel, Ellen ten Damme. Zij beschermt de tunnel en iedereen die er werkt. De bedoeling is dat zij op cruciale momenten aanwezig is. Iets wat de zangeres beloofde, mits de tunnel geen vertraging oploopt. ‘Want dan ben ik bejaard.’

De tunnel heeft overigens niet alleen een beschermvrouwe, maar de Rotterdamsebaan heeft sinds vandaag ook een eigen app. Die laat onder meer het laatste nieuws, bewonersbrieven en foto’s zien.
Deel dit artikel: