Zwarte dag voor ROC Leiden; bijna 200 medewerkers de laan uitgestuurd

DEN HAAG - Het was donderdag een zwarte dag voor het geplaagde ROC Leiden. Door alle ellende van financiƫle nood kreeg ruim een kwart van de 700 medewerkers te horen wie er weg moest.
De 100 personeelsleden met een tijdelijk een contract kregen te horen dat het contract niet verlengd wordt. De 45 mensen van buitenaf worden niet meer ingehuurd en 50 mensen in vaste dienst moeten uitkijken naar een andere baan.

'Het is een hele rare en onplezierige dag', zegt bestuurder Ricardo Winter van ROC Leiden. De mensen met een vaste baan krijgen een jaar de tijd om een nieuwe baan te vinden. Daar is een sociaal plan voor opgesteld.'

Solliciteren

'De vaste mensen hoeven pas weg in 2017', vervolgt Winter. Dat betekent dat we vanaf morgen tot aan dat moment met die mensen aan de slag gaan. Dat betekent dat zij volgend cursusjaar 50 procent van hun aanstellingstijd de gelegenheid krijgen om te solliciteren.'

'Mochten zij in april nog geen baan hebben, stellen we ze 100 procent vrij om, juist in de periode waarin veel vacatures zijn, zich volledig bezig te houden met solliciteren.'

Mobiliteitscentrum

'Om alle collega's op weg te helpen naar een nieuwe baan of functie hebben we een Loopbaan- en Mobiliteitscentrum opgericht', vertelt Winter.

'Medewerkers krijgen vanuit het centrum onder meer loopbaanadvies en kunnen deelnemen aan activiteiten zoals sollicitatietrainingen en netwerkbijeenkomsten. Het centrum voorziet medewerkers van ondersteuning en advies als het gaat om nieuwe kansen bij ROC Leiden of elders op de arbeidsmarkt.'

Bijna failliet

Het ROC Leiden ging vorig jaar bijna failliet door financiële chaos die ontstond door de megalomane bouwplannen van het vorige schoolbestuur. Het ministerie van Onderwijs moest met 40 miljoen euro bijspringen om de school overeind te houden.

Daarnaast velde de Inspectie ook nog eens een hard oordeel over zeker de helft van de opleidingen van het ROC, die niet aan de eisen voldeden. Mede daardoor zijn veel studenten weggelopen en weggebleven. Steeds minder leerlingen meldden zich aan.

Om de personeelsformatie weer in lijn te brengen met het aantal studenten neemt de school afscheid van 127 van de 590 fte. In totaal werken er op het ROC 700 mensen. Een kwart van hen moet dus omzien naar ander werk.
Meer over dit onderwerp:
ROC LEIDEN LEIDEN ONDERWIJS
Deel dit artikel: