Studenten bedenken kwartetspel voor integratie vluchtelingen

Op de kaarten van het spel staan Nederlandse onderwerpen
Op de kaarten van het spel staan Nederlandse onderwerpen © Hastati
DELFT - Kroketten, Sinterklaas en Mondriaan... Studenten van de Delftse vestiging van de Haagse Hogeschool hebben een speciaal kwartetspel ontworpen met dit soort plaatjes erop. Het moet vluchtelingen op een leuke manier helpen bij hun integratie. Want een spelletje is natuurlijk een stuk minder saai dan een inburgeringscursus in een klaslokaal.
Tom van Mourik is één van de acht bedenkers van het spel. 'Het is een leuke manier om te integreren.' Het spel heeft acht categorieën die gebaseerd zijn op de Nederlandse taal en cultuur. 'We hebben bijvoorbeeld bekende schilders, Nederlands eten, of grote voetbalclubs. Zo proberen we ze wat bij te brengen over Nederland.'
Alle onderwerpen staan er niet alleen in het Nederlands op, maar ook in het Engels en Syrisch. Op die manier moeten de spelers makkelijker een link kunnen leggen met de afbeelding en het onderwerp.

Asielzoekerscentrum

Het spel begon als een competitie voor jonge ondernemers, maar wordt ook al toegepast in de praktijk. 'Eergisteren zijn we in een asielzoekerscentrum geweest en hebben daar dertig spellen uitgedeeld', vertelt Tom. 'Ze zijn enorm enthousiast over het spel!'
Het spel van het studentenbedrijf Hastati kan online gekocht worden. Als inmiddels ingeburgerde Nederlander krijg je dan zelf een spel thuis, en een tweede kwartet komt beschikbaar voor asielzoekers. De studenten bezorgen de kwartetspellen dan eenmaal per maand aan de asielzoekerscentra.
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen