Kenners over steigerongeluk: 'Als er iets valt, dan moet dat niet tussen mensen kunnen komen'

DEN HAAG - Hoe kon steigermaterial van een bouwplaats vanaf grote hoogte op een plek belanden waar burgers mogen lopen? Een antwoord op die vraag zal volgen na onderzoek door de Arbeidsinspectie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar uit de bouwwereld klinkt al wel een voorzichtig antwoord: 'Die steigers hadden daar nooit terecht mogen komen'.
'Die steigers' vielen donderdagochtend van grote hoogte naar beneden bij Den Haag Centraal tijdens werkzaamheden. Een onfortuinlijke 47-jarige Bulgaarse vrouw liep precies op de plek waar de steigers neerkwamen. Ze overleefde het ongeval niet.
De bouw is doorspekt met regels, vertellen mensen uit de bouwwereld aan Omroep West. Bij werkzaamheden aan gebouwen in binnensteden gelden weer andere regels dan daarbuiten. Maar voor alle werzaamheden geldt dat er per project gekeken moet worden naar welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn.
Niet mogelijk om af te zetten
Bij bouwlocaties als die van het voormalige ministerie van VROM naast het Centraal Station aan de Rijnstraat, is het niet mogelijk om straten rond de bouwlocatie permanent af te zetten. Gekozen kan worden voor verschillende veiligheidsmaatregelen, zoals looptunnels voor voetgangers. Verder is het de norm dat alle steigers die gebruikt worden, omkleed moeten zijn met gaas of een speciale folie om ervoor te zorgen dat bouwmaterialen niet op straat terechtkomen.
Aannemers moeten bij alles wat ze doen het risico dat er iets fout kan gaan inschatten, is de mores. 'Je mag niets boven mensen hijsen', legt Wouter van den Bos van de TU in Delft uit. 'Stel dat er iets naar beneden valt, dan moet dat niet tussen het publiek vallen.'
BAM
BAM, het verantwoordelijke bouwbedrijf, schrijft over de werkzaamheden aan de Rijnstraat op hun website: 'Op een aantal momenten moet er gesloopt en gehesen worden op grote hoogte. De veiligheidszone valt dan op een enkele plekken buiten het gebied van de bouwplaats. Dit betekent dat dan een aantal aanvullende rijbanen en tramlijnen tijdelijk afgesloten worden. Gezien de verkeersdrukte rondom het gebouw is dit alleen mogelijk in de avond en nacht, wat betekent dat een aantal werkzaamheden gedurende de nacht moet worden uitgevoerd.'
Het ongeluk gebeurde donderdagochtend rond 07.30 uur. De rijbanen en tramlijnen langs de bouwplaats waren op dat moment niet afgesloten. Dat valt onder meer op te maken uit een bericht van de HTM, waarin gemeld wordt dat het openbaar vervoer vanwege het ongeluk moet omrijden.
Vergunning
Zichtbaar veiligheidsgaas of folie waardoor bouwmaterialen niet op straat terecht kunnen, was er niet. In een dergelijke situatie, waarin op grote hoogte bouwmaterialen moeten worden verplaatst staan er in het vooraf met de gemeente Den Haag afgesproken bouwveiligheidsplan specifieke veiligheidsmaatregelen. Of deze afspraken hier zijn gevolgd, kan een woordvoerder van de gemeente in belang van het onderzoek niet zeggen.