Vrijwilligers bellen Zoetermeerse ouderen in strijd tegen eenzaamheid

ZOETERMEER - Met de zomermaanden voor de deur waarin veel mensen op vakantie gaan neemt de eenzaamheid onder ouderen alleen maar toe. Een middel om die eenzaamheid tegen te gaan is de Zilverlijn-bus. Vanuit de bus worden inmiddels zo'n 400 ouderen regelmatig gebeld door speciaal getrainde vrijwilligers. Deze week staat de bus in Zoetermeer.
Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem, meer dan een miljoen 65-plussers voelt zich eenzaam en zo'n 200.000 ouderen hebben hooguit eens per maand contact met anderen.
De Zilverlijn-bus rijdt door heel Nederland en staat nu in Zoetermeer, waar vrijwilligers van bedrijven een aantal uur de telefoon bemannen. Voor hun is het bellen soms heel confronterend. 'Je beseft dat sommige mensen echt heel alleen zijn. Ik had net een 95-jarige mevrouw aan de lijn, ze vertelde dat ze vandaag jarig is, maar dat ze helemaal alleen is. Haar kinderen wonen in Canada. Mevrouw begon ook te huilen en dat is dan wel heel lastig', zegt een vrijwilliger.

Wekelijks bellen

Het Nationaal Ouderenfonds hoopt dat ze uiteindelijk een netwerk van vrijwilligers kunnen organiseren die gewoon vanuit huis wekelijks met de ouderen gaan bellen.