Scholieren uit Den Haag en Naaldwijk winnen onderwijsprijs met profielwerkstuk

© KNAW
DEN HAAG - Twee scholieren van het Gymnasium Haganum uit Den Haag en één van het ISW Hoogeland in Naaldwijk zijn vrijdag in de prijzen gevallen met hun profielwerkstuk. De 6-vwo'ers Sweder Steensma en Kasper Raphael uit Den Haag kregen de KNAW Onderwijsprijs voor hun onderzoek naar de genocide in Srebrenica (1995). De jury prees Katy Burger om haar werkstuk over hoe Naaldwijk de nieuwe Wet op Passend Onderwijs het beste kan toepassen.
volgden de Haagse scholieren onder andere het proces tegen Ratko Mladic voor het Joegoslaviëtribunaalin Den Haag. Ook interviewden ze kopstukken in het Srebrenicadrama. Naar aanleiding van hun onderzoek mochten de jongens zelfs (Nederlandse) beleidsmakers adviezen geven om een debacle als in Srebrenica in de toekomst te voorkomen.
Katy Burger deed onderzoek op haar eigen school in Naaldwijk. Ze zocht uit met welke gedragsstoornissen leerlingen zoal kampen en hoe de school daarmee omgaat. In haar conclusies laat ze zien wat er nodig is om het onderwijs nog passender te maken.

De beste uit 351 inzendingen

De onderwijsprijs wordt uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), en is bedoeld voor de twaalf beste vwo-profielwerkstukken van Nederland. Dit jaar kreeg de jury 351 werkstukken binnen, van 156 verschillende scholen.
Sweder Steensma, Kasper Raphael en Katy Burger dingen nog mee naar de hoofdprijs. Uit de twaalf winnaars wordt op 14 juni een top drie gekozen. De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs, bestemd voor hun eerste collegejaar.