Op zoek naar stamceldonoren op Haagse Tong Tong Fair

DEN HAAG - Het leven van de 20-jarige Oscar Westbroek zou gered kunnen worden als voor hem een stamceldonor gevonden wordt. Hij lijdt aan leukemie. Maar het vinden van zo’n donor is ontzettend lastig, helemaal omdat Oscar Indisch bloed heeft.
Het Nederlands centrum voor stamceldonoren (MATCHIS) heeft daarom een flyeractie opgezet op het grootste indische evenement ter wereld,  de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag. Met de actie hoopt de organisatie mensen zo ver te krijgen stamceldonor te worden.
Bij Nederlanders met alleen West-Europese roots is de kans op een geschikte donor al niet zo groot. De kans op een match is dan één op de 50.000. In Oscars geval is de kans op een geschikte donor nog kleiner. Omdat zijn moeder Nederlands is en zijn vader Indisch, heeft hij gemengd bloed. En er zijn maar weinig mensen met gemengd bloed die zich tot nu toe hebben aangemeld bij de stamceldonorbank.

Flyeractie

Hoewel alle stamceldonoren tussen de 18 en 50 jaar meer dan welkom zijn, wordt op de Tong Tong Fair nu extra ingezet op mensen met gemengd bloed. Ook Oscars moeder doet mee met de flyeractie.
‘Oscar kan er niet bij zijn, want het gaat op moment niet zo goed met hem’, vertelt zijn moeder Marie-Jose Westbroek. ‘De chemo sloeg goed aan, maar heeft tegelijkertijd zo’n aanslag op zijn organen gepleegd dat hij een alvleesklierontsteking heeft. Hij is totaal verzwakt op dit moment.'

Speld in een hooiberg

De kans dat er iemand wordt gevonden die Oscar kan redden blijft klein, weet ook zijn moeder. ‘Het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg, maar niet geschoten is altijd mis.’
Mensen die stamceldonor willen worden, kunnen zich opgeven via stamceldonor.nl.