'Dierenasielen steeds vaker dumpplek'

Beagle hond
Archief
REGIO - De Dierenbescherming waarschuwt dat asielen een dumpplek worden voor dieren. Volgens de organisatie wordt het moeilijker om binnen drie maanden een nieuw onderkomen te vinden voor asieldieren, omdat asielen steeds vaker zieke dieren of dieren met een gedragsprobleem opnemen.
De Dierenbescherming is maandag een campagne gestart om aandacht en geld te vragen voor de speciale begeleiding die nodig is om deze dieren geschikt te maken voor een nieuwe baas. De problemen zijn vooral de medische kosten en het dreigende tekort aan professionele gedragsdeskundigen.
Op dit moment lukt het de Dierenbescherming om 80 procent van de jaarlijks 25.000 dieren in haar dierenasielen binnen drie maanden te herplaatsen. Dat percentage staat echter onder druk. Vooral honden zijn de dupe, meldt de dierenbehartiger. Die kunnen door hun gedwongen, langdurige verblijf in het asiel nog apathischer, nerveuzer of zelfs agressiever worden.

Geen beginnershond

De Dierenbescherming vermoedt dat het probleem veroorzaakt wordt doordat populaire honden gemakkelijk van eigenaar wisselen via internet. Maar het karakter van grotere honden, zoals herders, maakt ze geen beginnershond, waarschuwt de organisatie. Door een verkeerde opvoeding komen de honden uiteindelijk in het asiel terecht.
Meer dierennieuws op omroepwest.nl/dierennieuws