Deelnemer Alpe d'HuZes: 'Mijn moeder zit op mijn schouder'

Deelnemer Alpe d’HuZes 2015
Deelnemer Alpe d’HuZes 2015 © Anp
REGIO - De Franse berg Alpe d'Huez is woensdag 1 en donderdag 2 juni weer van de Nederlanders tijdens de elfde editie van Alpe d'HuZes. Voor de meeste deelnemers niet alleen een sportieve prestatie maar ook een emotionele tocht. Bijna iedereen heeft een historie met kanker, ze zijn zelf ziek, ziek geweest of hebben een dierbare die kanker heeft of er aan is overleden.
Ruim 4.500 deelnemers zullen minimaal één, en maximaal zes keer de Alpe d'Huez beklimmen. Dit alles onder het motto opgeven is geen optie' en om zoveel mogelijk geld te verzamelen in de strijd tegen kanker. TV West verzorgt donderdag in samenwerking met negen andere regionale omroepen een gezamenlijke televisie-uitzending.
Woensdag is de Alpe d'HuZus, het kleine zusje van de Alpe d'HuZes. Bij deze tocht, die in 2008 voor het eerst werd georganiseerd, wordt één keer de berg op gelopen of gefietst.

Overleden aan kanker

In aanloop naar deze topprestatie is er elke dag aandacht voor deelnemers. Zo loopt Omroep West-collega Petra van Asten de Alpe d'HuZus. De moeder van Petra overleed vorig jaar aan kanker. 'Maar woensdag als ik naar boven loop, zit ze op mijn schouder', aldus Petra vanuit Frankrijk.