NFI legt databank van glas aan

RIJSWIJK - Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk heeft een glasdatabase opgezet. Hiermee kunnen mensen die worden verdacht van inbraken of overvallen waarbij ruiten zijn gesneuveld, gelinkt worden aan het misdrijf. Elk stuk glas is uniek, zegt het NFI in een persbericht.
Het NFI en de politie begonnen bijna twee jaar geleden met het aanleggen van de databank. Inmiddels zitten daar zo’n 150 glasmonsters in uit vijftig zaken. Daders van overvallen op juweliers of plegers van ram- of plofkraken hebben bij hun aanhouding vaak glassplinters op hun kleding. Ook zitten er geregeld nog miniscule stukjes glas in hun schoenzoelen. Die splinters kunnen maandenlang blijven zitten en ze zijn niet of nauwelijks te zien. Die kleine splintertjes kunnen wel worden vergeleken met de scherven van - bijvoorbeeld - de overvallen juwelier.
Uniek
‘Elk glas heeft een unieke samenstelling door kleine verontreinigingen in de grondstoffen waarvan het glas wordt gemaakt’, legt het NFI uit. ‘Door die unieke samenstelling van de glassplinters die bij een verdachte zijn aangetrokken te vergelijken met het glas uit de databank, kan worden gekeken of dat glas afkomstig is van een eerder misdrijf.’
Elk jaar doet het NFI zo’n twntig tot dertig keer een genoemd ‘vergelijkend glasonderzoek’ na ram- of plofkraken. Behalve bij ram- en plofkraken wordt de database ook geregeld ingezet na inbraken, schietpartijen en aanrijdingen. Drie verdachten zijn op deze manier al gelinkt aan meerdere misdrijven.