Scheepsbouwer Royal Van Lent gaat uitbreiden naar Amsterdam

© Royal Van Lent Shipyard
KAAG - Royal Van Lent gaat uitbreiden. De scheepsbouwer, die op de Kaag al een werf heeft, gaat vanaf 2018 luxe superjachten tot 160 meter bouwen en onderhouden in de haven van Amsterdam. Dat maakt het bedrijf maandag bekend.
Royal Van Lent is sinds 1849 op Kaageiland gevestigd. De luxe schepen die hier worden gebouwd, hebben een maximale lengte van zo'n 100 meter. Het langste luxe jacht dat hier gemaakt is, was Sympony met een lengte van 101,50 meter.
Om aan de toenemende vraag naar luxe jachten te voldoen, gaat het bedrijf in Amsterdam schepen bouwen die het op Kaageiland niet kan herbergen. Naar verwachting start begin 2017 de bouw van de circa 5500 vierkante meter grote hal van 170 meter lang en 28 meter hoog. Het eerste jacht moet volgens de huidige planning in de periode 2019-2021 te water worden gelaten.

Uitbreiding

Voor de uitbreiding keek het bedrijf onder andere naar Amsterdam en Rotterdam. De keuze viel op de hoofdstad vanwege de nabijheid van Schiphol. Ook de relatieve nabijheid van de vestiging in Kaag speelde een rol.
Het is voor het eerst sinds de start van het bedrijf dat de werf ook buiten Kaageiland superjachten gaat bouwen en onderhouden. Royal van Lent blijft superjachten tot 100 meter bouwen in de twee bestaande droogdokken en twee scheepshellingen op de Kaag. Op termijn zouden er door de komst van de nieuwe vestiging 150 nieuwe banen moeten worden gecreëerd.

Mijlpaal

'Iedere generatie binnen dit bedrijf kent zijn eigen mijlpalen. Ook wij zetten nu een volgende stap in onze traditie als bouwer van kwaliteitsjachten', vertelt directeur Jan-Bart Verkuyl. 'De schepen van de toekomst zijn langer, groter en zeer geavanceerd. Onze ambachtslieden zullen over enkele jaren ook op de werf in Amsterdam gaan werken.'