Schietsport: Saskia Radersma uit Den Haag wint NK 'Kuchenreuter-Replica'

DEN HAAG - Uit nieuwsgierigheid verdiepte Saskia Radersma uit Den Haag zich ooit in een relatief onbekende discipline binnen de schietsport: 'Kuchenreuter-Replica'. Bij deze sport wordt met een nagemaakte Kuchenreuter, een 17e eeuws pistool, geprobeerd zo veel mogelijk punten te behalen door te schieten op een schietschijf. Radersma is sinds afgelopen weekend Nederlands Kampioen in deze discipline.
Het was tijdens een verjaardag dat een bekende van Radersma vertelde over een oude hobby die hij weer wilde gaan oppakken: 'Kuchenreuter-Replica'. Radersma werd zo nieuwsgierig naar deze sport, dat zij besloot een training bij te wonen. Dit beviel haar dusdanig dat zij zich in de schietsport verder is gaan ontwikkelen.
In de schietsport bestaan verschillende categorieën, waarvan 'pistool' er één is. Binnen deze categorie beheerst Radersma twee disciplines, namelijk 'luchtpistool' en 'historisch wapen'. Kuchenreuter-Replica' behoort tot de historische wapens.
Radersma legt uit wat zij zo leuk vindt aan deze sport, die voor velen onbekend is. 'Het is alles in één. Je bent actief bezig, je moet je ontspannen, je moet je focussen en je moet je lichaam onder controle houden. Het is een spel waarbij deze verschillende factoren bijeen komen', aldus de Haagse schutster.

Technische, fysieke en mentale trainingen

Om steeds beter te worden traint Radersma zes dagen in de week. Ze licht toe dat ze zichzelf op verschillende niveaus traint. Zo traint zij haar techniek, waarbij zij let op hoe zij haar pistool vasthoudt en hoe zij schiet op de baan. Daarbij traint Radersma haar lichaam in meer algemene zin. Zo doet zij aan fitness om kracht en conditie op te bouwen. Tenslotte traint Radersma zichzelf op mentaal niveau. Hierbij speelt zij de routines die zij tijdens de wedstrijden volgt in haar hoofd af, ze visualiseert deze als het ware.
De verschillende trainingen volgt Radersma in overleg met haar coach op verschillende dagen in de week. Één dag in de week traint zij bewust niet. 'Één dag in de week is een rustdag voor mij', aldus de kersverse kampioen. Hier voegt zij aan toe dat zij de overige zes dagen van de week wel trainingen volgt.
Ook kampioen? Laat het ons weten!