Universiteit Leiden start proef genderneutraal plassen

LEIDEN - Transgenderstudenten aan de Universiteit Leiden zijn niet blij. Het registratiesysteem van de school is niet van deze tijd, docenten gebruiken de oude namen van de studenten en genderneutrale toiletten laten op zich wachten. Toch lijkt er schot in de zaak: de universiteit is een proef gestart met genderneutrale toiletten, wc’s zonder aanduiding man/vrouw erop.
Deze staan op twee locaties op de universiteit. Komende zomer wordt gekeken of de pilot navolging krijgt op de rest van de universiteit. ‘We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom en thuis voelt bij ons. We organiseren daarom geregeld discussiegroepen om behoeften te peilen. Daaruit bleek een behoefte aan genderneutrale toiletten’, vertelt een medewerker van de Universiteit Leiden.

‘Bij een eerste peiling was er geen weerstand onder de niet-LHBT-groep (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, red.). Vandaar dat we besloten hebben deze pilot te houden.’

Ongemakkelijk

Uit eerder onderzoek bleek dat het voor veel transgenders ongemakkelijk is om een genderspecifiek toilet te gebruiken. Ze worden gedwongen om te kiezen tussen het mannen- en vrouwentoilet.

LEES OOK: 'Werkdruk bij TU Delft veel te hoog, geen plek voor studenten', vakbond trekt aan bel

LEES OOK: Mogelijk meer gebedsruimten op TU Delft: 'We onderzoeken levensbeschouwelijke diversiteit'
Deel dit artikel: