'Den Haag vergeet Scheveningen niet', boot team Brunel krijgt toch nog Schevenings tintje

DEN HAAG - Scheveningen wordt officieel de thuishaven van de boot van team Brunel. Woensdagochtend onthult een trotse wethouder Karsten Klein (CDA) het stadslogo op de boot. De gemeente doet ook haar best om 'Scheveningen' aan boord te krijgen.
Het Scheveningse strand kreeg eerder al door Klein de naam The Hague Beach toebedeeld. Deze nieuwe stadspromotie moet ertoe leiden dat meer buitenlandse toeristen Den Haag weten te vinden. Tot groot ongenoegen van de Scheveningers. 'Een belachelijk verhaal' en 'een schoffering van de Scheveninger', luidden de reacties toen. De wethouder verzekerde toen dat er alleen internationaal zou worden gesproken over The Hague Beach.
, beloofde Klein.
De schrik was daarom groot, toen bleek dat Scheveningen ontbrak op de boot van team Brunel. Maar daar is een goede verklaring voor, zegt een gemeentewoordvoerder. De boot voert op twee manieren de tekst 'The Hague': als het stadslogo en als ligplaats. Het stadslogo is speciaal bedacht om de internationale bekendheid van Den Haag te vergroten. Dat er ook voor de ligplaats voor The Hague is gekozen, valt ook te uit te leggen. 'Team Brunel zei dat dit deze naam gebruikelijk is', zegt de woordvoerder. 'Wij, in Den Haag, weten dat de boot in de haven van Scheveningen ligt.'

'Eigen identiteit'

Dat op de boot van team Brunel het stadslogo van Den Haag is gezet, schiet bij Scheveningers wederom in het verkeerde keelgat. 'Scheveningen heeft een eigen taal en een eigen dracht. Den Haag had juist trots moeten zijn dat het een stadsdeel heeft met een eigen identiteit. Hiermee tast je de identiteit van Scheveningen aan', zegt historisch publicist Piet Spaans.
Ook Maarten den Heijer, sinds deze maand vertrokken als voorzitter van de Politieke Partij Scheveningen, is niet te spreken over de keuze voor het stadslogo: 'Er horen gewoon drie haringen op te staan.'

'Scheveningse vlag in top'

Spaans ziet een goede oplossing: 'Het zou mooi zijn als de boot de Scheveningse vlag in top hijst.' Daar kan de gemeente zich wel in vinden. Een woordvoerder laat weten de Scheveningse vlag aan te bieden aan team Brunel.