Na Delft nu ook in Den Haag proef met wijntjes drinken bij de kapper

Wit wijntje
Wit wijntje © ANP
DEN HAAG - Na Delft is het sinds deze week ook in Den Haag mogelijk om een wijntje bij de kapper te krijgen. Zeven ondernemers doen mee aan een proef van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij winkeliers alcohol mogen schenken aan hun klanten en horecazaken spullen mogen verkopen. Nu is dat nog verboden.
In Den Haag gaat het om ondernemers uit de Frederik Hendriklaan, de Appelstraat en de Vlierboomstraat en de Van Hoytemastraat die meedoen aan de pilot. Het gaat onder andere om een slijterij die proeverijen gaat organiseren, een kapper die zijn klanten een glas wijn wil aanbieden en een lunchroom die producten wil verkopen.
Den Haag doet mee aan de proef omdat de huidige regelgeving volgens het stadsbestuur niet meer van deze tijd is. Dat schijft wethouder Karsten Klein (CDA) in een brief aan de gemeenteraad. 'Deze regelgeving past niet meer bij de huidige ontwikkelingen waarin de scheiding tussen winkels, horeca, leisure en cultuur steeds verder vervaagt.'

Voorwaarden

De ondernemers die meedoen aan de proef moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze verantwoord alcohol schenken en de nieuwe activiteit moet ondergeschikt zijn aan de bestaande bedrijfsvoering.
In andere steden leidde de proef al tot commotie. De Koninklijke SlijterUnie stapte naar de rechter omdat de branchorganisatie vindt dat de VNG zich niet aan de wet houdt. Klein erkent dat er reële juridische risico's zijn'. Toch vindt hij de proef waardevol genoeg om uit te voeren.

Goede redenen voor pilot

Klein schrijft: 'Wij menen dat er goede redenen zijn om met deze gedoogverklaring onder de genoemde strikte voorwaarden een pilot mogelijk te maken, en zullen deze keuze in eventuele procedures verdedigen. Wij vinden deelname aan de pilot waardevol genoeg om deze keuze te maken, en dat doen wij in alle openheid.'