Den Haag wil meer kinderen naar huiswerkklas

© Archief
DEN HAAG - Niet alleen kinderen van rijke of hoogopgeleide ouders moeten naar huiswerkklassen kunnen, ook op brede buurtscholen moeten er mogelijkheden zijn om dit soort steun aan leerlingen te geven. Daarom moet er bij de volgende kabinetsformatie geld worden vrijgemaakt, wil de gemeente Den Haag.
'Het beste onderwijs moet voor ieder kind binnen bereik blijven', aldus de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, onderwijs) dinsdagavond tijdens een bijeenkomst over brede buurtscholen in Theater Diligentia.
Van Engelshoven toonde zich daarbij opnieuw kritisch op het kabinetsbeleid. Zij verklaarde al eerder dat het snijden in de onderwijsachterstandengelden moet worden afgeblazen. In november vorig jaar stuurden de vier grote steden een brandbrief aan het kabinet met de mededeling ‘verbijsterd’ te zijn over de plannen om hierop 50 miljoen te bezuinigen.

'Portemonnee van de ouders'

Op de conferentie over de brede buurtscholen wees de wethouder op de situatie dat sommige kinderen meer bemiddelde ouders er veel aan doen om ervoor te zorgen dat hun kinderen naar hogere opleidingen kunnen. 'Een van de redenen waar het op misgaat heeft te maken met de portemonnee van de ouders. Vooral hoogopgeleide ouders investeren vaker in huiswerkbegeleiding', zegt zij.
Dit terwijl volgens de wethouder in principe alle kinderen die steun moeten kunnen krijgen. 'We kunnen niet terug naar de tijd dat wie voor een dubbeltje geboren werd nooit een kwartje wordt', zei ze. 'Ik ben niet zo dat ik zeg dat goed onderwijs alleen bestaat bij de gratie van geld. Maar in deze moet ik toch stellen dat we deze ontwikkeling met geld moeten keren.'
De wethouder prees ook de Haagse brede buurtscholen en de activiteiten die daar worden ontplooid om zoveel mogelijk kinderen zo’n goed mogelijke basis te geven. Dat is ook de reden dat de gemeente deze scholen steunt. 'Omdat we willen dat alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. En dat er aandacht is voor alle talenten van kinderen.'