Aangifte tegen NFI, OM en politie om achterhouden hersenen Michael Boerboom

DEN HAAG - De ouders van Michael Boerboom hebben aangifte van verduistering gedaan tegen het NFI, het Openbaar Ministerie en de politie. De familie werd in 2011 niet op de hoogte gebracht dat onder meer de hersenen van Michael waren achtergehouden voor onderzoek.
Michael kwam in november 2011 om het leven toen op de Stoelmatter in Wateringen een auto met 125 kilometer per uur op een boom klapte. Michael was passagier en overleed. Bestuurder Angelo R., die daarvoor een straatrace had gereden, overleefde de klap wel. Hij werd onlangs door het gerechtshof veroordeeld tot 1,5 jaar cel.

In het onderzoek naar Michael's dood werd sectie verricht. Zonder dat de familie het wist, werden onder meer de hersenen uitgenomen. Pas veel later ontdekten Michael's ouders bij toeval dat ze hun zoon incompleet hadden begraven. In 2014 werd Michael opgegraven om alles alsnog te herstellen. Toen ontdekte vader Boerboom dat de frontale hersenkwabben en de ogen van zijn zoon er niet meer waren.

Geen strafbaar feit

De familie Boerboom deed in 2012 al aangifte van verduistering van de hersenen. Die zaak werd toen door het Openbaar Ministerie geseponeerd. Volgens vader Boerboom gebeurde dit onder het voorwendsel dat men de toen nog lopende rechtszaak niet wilde doorkruisen. Het Openbaar Ministerie laat weten geen strafbaar feit te zien in het handelen van het NFI.

Het Openbaar Ministerie heeft wel aangegeven dat er fouten zijn gemaakt. Het is de taak van het OM om nabestaanden te informeren wanneer bij een sectie organen worden weggenomen. 'Tot onze grote spijt is dat in dit geval niet - of niet in voldoende mate - aan de nabestaanden van het slachtoffer medegedeeld', liet het OM destijds weten.

Gesprek

Of het Openbaar Ministerie de nieuwe zaak wel gaat behandelen, is niet duidelijk. Het OM geeft aan eerst in gesprek te willen met de familie Boerboom, alvorens een beslissing te nemen.
Deel dit artikel: