Kamer buigt zich over renovatie Binnenhof Den Haag

Torentje op het Binnenhof Den Haag - Foto Richard Mulder
Torentje op het Binnenhof Den Haag - Foto Richard Mulder
DEN HAAG - De Tweede Kamer praat woensdag over de opknapbeurt voor het Binnenhof. Minister Stef Blok heeft het parlement drie plannen voorgelegd. Ze zijn alle drie technisch mogelijk, maar één is duurder dan de bedoeling is.
Binnen het budget valt de variant waarin de Tweede Kamer en de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdens de hele renovatie allemaal
worden gehuisvest. De werkzaamheden duren in
5,5 jaar en de kosten bedragen dan 475 miljoen euro.
Iets duurder - 7 miljoen euro - is de variant waarin eerst alle gebruikers vertrekken, maar de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken na 2,7 jaar terug kunnen naar het Binnenhof. De Tweede Kamer is dan nog niet klaar. Deze renovatie zou bijna 6,5 jaar duren.

Hofvijver

Dan is er nog de derde mogelijkheid, die met 525 miljoen euro dus eigenlijk te duur wordt. In die variant blijft de Tweede Kamer eerst nog op het Binnenhof. De zijde aan de Hofvijver wordt in dit geval eerst drie jaar onder handen genomen. Daarna zouden vier jaar lang de gebouwen van de Tweede Kamer aan de beurt komen. Voor deze renovatie zou zeven jaar worden uitgetrokken.