Oproep advocaten: Film onterechte aanhouding door politie

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De Haagse advocaten Ferry van Dijk en Irma Groenendijk zijn het etnisch profileren en de daarbij horende aanhoudingen en controles door agenten meer dan zat. Ze gaan daarom filmpjes en geluidsopnamen hiervan verzamelen en deze neerleggen bij de politie.
'Het gebeurt vrij vaak dat onze cliënten vanwege hun kleur en de auto waarin ze rijden, aan de kant worden gezet door agenten. Dit terwijl ik als blonde vrouw bijvoorbeeld nog nooit door de politie staande ben gehouden. Dit kan en mag natuurlijk niet. Vandaar dat we met onze actie zijn begonnen', vertelt Groenendijk dinsdag in het radioprogramma Mogge Michiel van Omroep West.
De druppel voor het Haagse duo was de recente veroordeling van een bende uit Den Haag. Enkele leden hiervan werden tijdens een willekeurige controle in eerste instantie naar hun rijbewijs gevraagd. Tijdens de controle keken agenten echter ook in hun kofferbak en de leden werden gefouilleerd. Naar aanleiding van onder andere deze controle werden ze uiteindelijk veroordeeld. De rechter oordeelde overigens dat de aanhoudingen niet onrechtmatig waren.

Filmen met mobiel

Groenendijk: 'We hebben onze cliënten gevraagd om een controle door de politie te filmen met hun mobiel. Zelfs als agenten reageren dat ze niet mogen filmen, mogen ze dit dan in opdracht van ons - hun advocaten - wel doen. Het moet namelijk niet zo zijn dat de politie onder het mom van de Wegenverkeerswet zomaar iedereen aan de kant kan zetten en mag onderzoeken.'
De aanhoudingen zijn niet alleen in onze regio een probleem. Het probleem werd landelijk nieuws nadat rapper Typhoon een bericht plaatst op zijn Instagram. Hij werd maandag in Zwolle in zijn witte SUV staande gehouden. Een agent erkende dat deze aanhouding kwam vanwege de combinatie 'dure auto met Surinaamse Nederlander achter het stuur'.

Videoboodschap voor politiemensen

De politie maakte excuses en de betrokken agenten zijn aangesproken op hun gedrag. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaf naar aanleiding van dit incident aan dat hij de rapper zou benaderen voor een videoboodschap. 'Zodat politiemensen kunnen ervaren wat hem is overkomen en wat dat met je doet', aldus Van der Steur.
Typhoon heeft inmiddels bekendgemaakt dat hij ingaat op het verzoek van de minister en dus gaat meewerken aan de opleiding van de politie.