PVV Den Haag wil ramadaninspecties op scholen

DEN HAAG - De PVV in de Haagse gemeenteraad wil dat de komende weken extra controles worden uitgevoerd op scholen. De partij wil dat leerplichtambtenaren tijdens de ramadan checken of alle kinderen wel gewoon naar school gaan.
Leerplichtambtenaren controleren ook vaak op scholen op de laatste schooldag voor de vakantie of rond feestdagen. Een dag voor de krokusvakantie dit jaar, waren op zes scholen 84 leerlingen afwezig, zonder dat hun ouders een goede reden hadden opgegeven.
‘Leerplichtambtenaren maken er een sport van om de dagen voor en na de schoolvakanties intensievere controles uit te voeren, vanwege een groter risico op ongeoorloofd verzuim’, zegt PVV-raadslid Elias van Hees. ‘Maar gebeurt dit in andere gevallen, zoals tijdens de islamitische vastenmaand ramadan en het Suikerfeest ook? Zo nee, handhaven!’

Geen onderscheid


Een woordvoerder van wethouder Van Engelshoven van Onderwijs laat in een reactie weten dat de afdeling leerplicht geen onderscheid maakt tussen leerlingen. 'Om die reden worden controles ook niet aangepast op basis van specifieke gebeurtenissen, zoals feestdagen of evenementen. Wel letten leerplichtambtenaren extra op luxeverzuim vlak voor en na de schoolvakanties.’

Positief en onwetend over ramadan

Uit een onderzoek bleek donderdag ook dat veel Nederlanders positief zijn over de ramadan. 71 procent van de ondervraagden heeft er geen problemen mee als moslims in Nederland vasten. 38 procent zegt zelfs bewondering te hebben voor mensen die eraan meedoen.
De ramadan duurt dit jaar van 6 juni tot 5 juli. Op 6 juli wordt het einde van de vastenperiode gevierd met het Suikerfeest. Tijdens de ramadan mogen de deelnemers tussen zonsopkomst en -ondergang niet eten, roken, drinken en geen seks hebben. Wie ziek of zwanger is, hoeft niet mee te doen.
Over de regels bestaan bij niet-moslims wel wat misverstanden. Ruim de helft denkt bijvoorbeeld dat moslims tijdens de ramadan overdag wel water mogen drinken, terwijl dat niet zo is.