Man verstopt zich op zolder van ex: 'Tijd om dood te gaan'

© Flickr.com/d26b73
ZOETERMEER - Gerommel op zolder verraadt half december dat Basim het huis van zijn ex-vrouw is binnengedrongen. Vlak daarvoor had hij nog gezegd dat ze dood moest. En nu is ze doodsbang.
Vier jaar geleden gingen Basim (59) en zijn vrouw uit elkaar. Sindsdien is het geregeld hommeles, de twee zijn verwikkeld in een klassieke vechtscheiding. Dat de liefde voorbij is, blijkt wel wanneer Basim zijn ex-vrouw in oktober met de dood bedreigt. 'De kinderen zijn nu wel oud genoeg, jouw tijd is gekomen om dood te gaan. Ik had je eigenlijk drie jaar geleden al moeten doden, maar je moest de kinderen nog opvoeden.'
Basim is boos wanneer hij dat zegt, heel boos. Zijn ex laat de kinderen niet meer bij hem komen, zegt hij bij de rechter. En hij lijkt niet helemaal te snappen wat nou het probleem is. 'Ik heb uiteindelijk toch niks gedaan?' Maar dat scheelde misschien maar weinig.

Mes gevonden

Twee maanden later komt zijn ex-vrouw thuis nadat ze een van haar kinderen naar school heeft gebracht. Ze hoort gestommel op zolder en maakt snel haar zoon wakker. Die gaat kijken en vindt zijn vader gehurkt achter een kast in de slaapkamer. Ze werken hem het huis uit.
Kort daarna slaat de schrik haar om het hart. Tijdens het schoonmaken vindt de ex een mes op zolder, precies op de plek waar Basim had gezeten. Het is een groot keukenmes, gewikkeld in aluminiumfolie. Dat Basim die ochtend dat mes bij zich had, valt niet te bewijzen. 'Maar het mes was niet van ons', aldus de ex-vrouw.

Rechter schrikt

'Ik schrik hier wel van', zegt de rechter tegen Basim. 'Eerst heeft u haar bedreigd en twee maanden later vindt ze u op zolder. Ik ben bang dat het uit de hand loopt. En dan kan het twee kanten op gaan: of u doet haar wat aan, of haar broers worden u zo zat dat u het slachtoffer wordt.' De rechter legt een werkstraf van 50 uur op.
Daarnaast volgt een gebiedsverbod op voor de hele straat van zijn ex-vrouw (Basim woont zelf twee straten verderop) en voor een een straal van 75 meter rond haar huis. 'Dan kan meneer ook niet in de achtertuin gaan liggen.' Ook mag hij geen contact meer met haar hebben. 'Dus niet meer bellen, niet meer appen, niet meer Facebooken, niet meer Twitteren... Wat hebben we tegenwoordig nog meer? Niet meer Instagrammen. Gewoon niks!'
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?