Plan: azc voor 500 asielzoekers in Lisse

Het voormalige pand van Swets & Zeitlinger in Lisse
Het voormalige pand van Swets & Zeitlinger in Lisse © Bic - Eigen werk, CC BY-SA 4.0
LISSE - Er komt misschien een asielzoekerscentrum (azc) in Lisse. Dat heeft de gemeente Lisse donderdag bekendgemaakt. De gemeente onderzoekt de komende drie weken of de opvang van asielzoekers in Lisse een goed idee is.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
om over een azc na te denken, omdat ze een pand aangeboden hebben gekregen. Het gaat om een leegstaand gebouw aan de Heereweg 347B, het voormalige pand van Swets & Zeitlinger.
De eigenaar van het bedrijfspand heeft op eigen initiatief zijn vastgoed aangeboden aan het COA. Na een bezoek heeft het COA besloten dat in het gebouw - na wat aanpassingen -  5 jaar lang 500 asielzoekers opgevangen kunnen worden.

Overleg met inwoners

De gemeente wil eerst in gesprek met inwoners, organisaties en ondernemers in Lisse, voor ze het COA een antwoord geeft. Daarom organiseert de gemeente 9 juni een inloopbijeenkomst, waar mensen tussen 9.00 uur ’s morgens en 21.00 uur ’s avonds hun ideeën over een azc kunnen delen met de burgemeester, wethouders en raadsleden.
Nadat de bestuurders naar alle meningen geluisterd hebben, maken ze een afweging en besluiten ze of ze een azc willen toestaan in het leegstaande pand. De raad hakt daar op 29 juni een knoop over door.

‘Complex vraagstuk’

‘Het is een complex vraagstuk’, aldus burgemeester Spruit in een brief aan de inwoners. ‘Ik stel het op prijs om uw beleving te vernemen. Ik vertrouw erop dat wij op een goede manier met elkaar in gesprek gaan, zodat wij straks een weloverwogen en bij Lisse passend antwoord aan het COA geven.’
Lees meer over vluchtelingen in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen