Dief kaarten Koninklijke Bibliotheek krijgt werkstraf

© Openbaar Ministerie
DEN HAAG - De Haagse rechtbank veroordeelt de 67-jarige Robin B. uit Den Haag tot een werkstraf van 120 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, vanwege de diefstal van kaarten van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Volgens de rechters is bewezen dat de verzamelaar de historische kaarten scheurde uit boeken die hij leende van de bibliotheek.
Twee jaar geleden viel de politie zijn woning binnen, en trof daar een grote hoeveelheid kaarten aan. De zaak kwam aan het rollen doordat
bij een andere verzamelaar. Die vertrouwde het niet omdat op een afbeelding een stempel stond van de Koninklijke Bibliotheek.
Volgens het OM had Robin B. ongeveer 200 kaarten gestolen van de Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast zou hij ongeveer twintig afbeeldingen uit de Universiteitsbibliotheek Utrecht ontvreemd hebben. De officier van justitie eiste  twee weken geleden, tijdens de strafzitting, een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur.

Schadevergoeding betalen

In haar uitspraak heeft de rechtbank de verdachte woensdag ook nog  veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 8000 euro aan de Koninklijke Bibliotheek. De instelling had een claim van dertigduizend euro tegen Robin B. ingediend.
Robin B. ontkent de diefstal van de kaarten uit de boeken van de Koninklijke Bibliotheek. Hij zou ze gekocht hebben op de wekelijkse boekenmarkt op het Plein in Den Haag en bij antiquairs.