CDA'er Van Bijsterveldt voorgedragen als nieuwe burgemeester Delft

DELFT - De gemeenteraad van Delft heeft CDA'er Marja van Bijsterveldt voorgedragen als nieuwe burgemeester. Zij moet Bas Verkerk (VVD) opvolgen, die zichzelf niet beschikbaar stelde voor een derde ambtstermijn. Dat werd donderdagavond bekend.
Van Bijsterveldt moet nog spreken met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk. Daarna benoemt de Koning de nieuwe burgemeester. Tenslotte wordt de laatstgenoemde beëdigd door de commissaris van de Koning (Jaap Smit) in Delft.De 54-jarige Van Bijsterveldt was eerder van 2010 tot 2012 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte I. Eerder was ze al staatssecretaris op hetzelfde departement, CDA-voorzitter, burgemeester van Schipluiden en wethouder en gemeenteraadslid in Almere.

Nieuwe uitdaging

De huidige burgemeester Verkerk maakte vorig jaar bekend na 12 jaar toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Verkerk werd in 2004 burgemeester van Delft. Hij volgde daar Hein van Oorschot op. Voor zijn burgemeesterschap was hij wethouder en raadslid in Den Haag voor de VVD.