Haagse wethouder Wijsmuller laat witte duif los; PvdD is woest

Wijsmuller (derde van rechts) tijdens de onthulling van het muurgedicht.
Wijsmuller (derde van rechts) tijdens de onthulling van het muurgedicht. © Facebook Stichting ArchipelpoëZie
DEN HAAG - De Partij voor de Dieren (PvdD) in Den Haag is boos op wethouder Joris Wijsmuller (HSP). Tegen de regels van de gemeente in, liet Wijsmuller afgelopen zaterdag bij de onthulling van een muurgedicht een witte duif los. En het loslaten van sierduiven is volgens de PvdD slecht voor de gezondheid van de dieren.
Tijdens de feestelijke onthulling van het elfde muurgedicht van de Stichting ArchipelpoëZie werden vijf sierduiven losgelaten. Wijsmuller liet er een van de vijf los. De PvdD is daar verbolgen over.
'Op de gemeentelijke website is te lezen dat de gemeente Den Haag het loslaten van sierduiven bij huwelijken afraadt, omdat dit nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid en het welzijn van de dieren,' zegt PvdD-fractievoorzitter Christine Teunissen. 'De Haagse Dierenambulance haalt jaarlijks talloze verzwakte post- en sierduiven op uit de stad. De dieren verkeren vaak in zo'n slechte fysieke toestand dat de dieren uit hun lijden moeten worden verlost.'
Teunissen begrijpt niet waarom Wijsmuller het loslaten van de witte duif niet heeft geweigerd. Ze wil hier opheldering over van het college. Ook vindt ze dat de gemeente een verbod moet instellen op het loslaten van duiven bij huwelijken en andere evenementen.