Om sloop te voorkomen: bewoners Oude Kooi in Leiden willen hun wijk op monumentenlijst

LEIDEN - Bewoners van de Oude Kooi in Leiden willen dat hun wijk een gemeentelijk monument wordt om zo sloop te voorkomen. Er is al jaren gedoe over de vraag of de verouderde huurwoningen gesloopt zouden moeten worden, of dat renovatie de beste oplossing is.
De Oude Kooi is een echte volkswijk. Het was rond 1920 het eerste grote sociale woningbouwproject van Leiden. Volgens de bewoners is het dan ook de moeite waard om de dit unieke stukje Leiden te bewaren.
'Dat zit 'm erin dat het een unieke, door architect Jesse ontworpen wijk is', zegt bewoonster Jose Oosterdorp. Samen met een nog paar bewoners heeft ze de Stichting Behoud de Oude Kooi opgericht. 'Het was de bedoeling om de arbeidersklasse een goede en groene woonomgeving te geven.'

Renovatie

Maar nu zien de huizen er niet meer zo best uit. Ze zijn hoognodig aan renovatie toe. In 2009 werd al afgesproken dat de wijk behouden zou worden. In januari kwam woningbouwvereniging De Sleutels daar echter op terug omdat slopen goedkoper zou zijn.
De bewoners hopen nu dat wanneer de wijk een gemeentelijk monument is, sloop voorkomen kan worden. Het college van B&W moet nu gaan beslissen of de Oude Kooi daadwerkelijk een gemeentelijk monument wordt.