Stelende butler Huis ter Duin in Noordwijk blijft langer in voorarrest

NOORDWIJK - Het voorarrest van Marcel J. is verlengd. J. wordt ervan verdacht jarenlang voor tonnen aan sieraden te hebben gestolen terwijl hij als butler en persoonlijke assistent werkte in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. De rechtbank in Den Haag besliste maandag dat de man vast blijft zitten.
J. werd op 15 maart van dit jaar aangehouden nadat zijn werkgever de politie had ingeschakeld. De butler wordt ervan verdacht dat hij dure sieraden roofde die hij in bewaring kreeg van hotelgasten. Ook de familie waar hij voor werkte beroofde hij van hun juwelen. Met een valse sleutel had hij toegang tot de kluis.
Volgens het OM gebruikte hij zijn vertrouwenspositie om 'gewiekst, met mooie praatjes het vertrouwen te winnen' van zijn slachtoffers. Hij ging met de sieraden naar een bevriende juwelier, die de diamanten in kettingen en horloges stiekem omwisselde voor goedkope namaak.

J. hing de 'rijke jongen' uit

De opbrengst van zijn zwendel bedraagt enkele tonnen. Die gebruikte J. volgens het Openbaar Ministerie om de 'rijke jongen' uit te hangen. Zo nam hij mensen mee op vakantie naar Dubai, Bali en de Verenigde Staten.
Volgens het OM begon J. in 2008 met zijn handel in gestolen sieraden. De zaak kwam aan het licht toen een Amsterdamse juwelier de gestolen sieraden herkende.  De verdachte zit sinds zijn aanhouding in de cel. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om J. langer vast te houden. Ze zijn bang voor herhaling. Ook is een deel van het geld dat J. verdiende met zijn zwendel nog zoek.

'Geen herhalingsgevaar'

De advocaat van J. denkt dat er geen herhalingsgevaar is, onder meer omdat de zaak breed is uitgemeten in de media. J. heeft tijdens de zaak gezegd dat hij het verschrikkelijk vindt dat hij het vertrouwen heeft geschaad in een werkrelatie van 16 jaar.
Op 25 augustus komt Marcel J. opnieuw voor de rechter. In de zaak zijn ook nog twee andere verdachten. De vriendin van J. en de juwelier die de sieraden omwisselde voor de neppers.