Greenpeace: sjoemelstroom in gemeenten regio Leiden

Actie van Greenpeace voor schone energie.
Actie van Greenpeace voor schone energie. © ANP
LEIDEN - Zeven gemeenten in onze regio maken zich 'schuldig' aan het gebruik van sjoemelstroom. Dat laat Greenpeace weten. Het zou gaan om Katwijk, Oegstgeest, Teylingen, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude.
Volgens Greenpeace doen Katwijk, Oegstgeest, Teylingen, Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude wel alsof ze groene stroom gebruiken, maar gebruiken ze in werkelijkheid - grotendeels - 'grijze' stroom die bijvoorbeeld is opgewekt in kolencentrales.


De milieuorganisatie baseert zich op een
van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) onder alle 390 Nederlandse gemeenten.

Groencertificaten

Vrijwel alle andere gemeenten in deze regio kopen volgens Greenpeace groencertificaten van goede kwaliteit in, maar nemen nog wel stroom af van een energieleverancier die zijn stroom voornamelijk opwekt met behulp van kolencentrales. Enige positieve uitzondering is Noordwijkerhout. Die gemeente koopt stroom bij een energieleverancier die voornamelijk schone stroom verkoopt. Al heeft Noordwijkerhout geen groencertificaten gekocht die bewijzen dat de stroom daadwerkelijk groen is.

Campagneleider Jorien de Lege van Greenpeace benadrukt dat gemeenten met elkaar hebben afgesproken vanaf 2015 alleen nog maar duurzaam in te kopen. 'Daarbij heeft Nederland onlangs nog in Parijs beloofd alles op alles te zetten om de temperatuurstijging onder de anderhalve graad te houden. Juist van de overheid mag je verwachten dat die het goede voorbeeld geeft.' Ze wijst erop dat 141 gemeenten laten zien dat het kan. 'De achterblijvers hebben geen enkel excuus voor hun lakse inkoopbeleid.'