Man uit Leiden die 1,8 miljoen zou hebben verduisterd blijft in voorarrest

© Archief
LEIDEN - Fraudeverdachte Frank van E. (51) uit Leiden, die bij drie Leidse stichtingen 1,8 miljoen euro verduisterd zou hebben, blijft voorlopig vastzitten. De Haagse rechtbank vreest dat de voormalig penningmeester naar het buitenland vlucht als hij uit voorarrest komt.
Van E.
van de Stichting Beheer Waalse Fondsen Leiden, de Waalse Hervormde Gemeente in Leiden en de Commission de L'histoire, ook zijn woonplaats. Vorig jaar zomer werd hij op verzoek van Nederland door de politie in Kroatië opgepakt. In maart van dit jaar is hij door Kroatië uitgeleverd.
Het OM denkt dat de verdachte een gedeelte van het verduisterde geld in Kroatië heeft geïnvesteerd. Tijdens een zitting dinsdag bij de Haagse rechtbank betoogt het OM dat de man in het Balkanland een nieuw leven wilde beginnen. Zijn advocaat bestrijdt dat: 'Hij heeft geen band meer met Kroatië.'

Geld is nog zoek

De Haagse rechtbank is daar niet gerust op. Het verzoek van de advocaat om de ex-penningmeester uit voorarrest te ontslaan, is daarom afgewezen. De verdachte heeft nog niets willen verklaren over de fraudezaak. Daarom is nog onduidelijk wat er is gebeurd met de verdwenen 1,8 miljoen.
De fraude zou zich afgespeeld hebben tussen 1 januari 2010 en 29 september 2014. Het grootste slachtoffer was de Stichting Beheer Waalse Fondsen, waar voor bijna 1,3 miljoen zou zijn gefraudeerd. De Waalse Hervormde Gemeente in Leiden ging voor 483.000 euro het schip in, en de Commission de L'histoire in Leiden voor 63.000 euro.    
De zaak gaat over drie maanden verder, tot dan zit Van E. dus zeker vast.