Haagse politiek wil veel meer banen

DEN HAAG - De Haagse politiek wil dat er veel meer banen bij komen in de stad en dat de lokale economie nog meer dan nu wordt gestimuleerd. ‘Dat is de grootste uitdaging voor de komende tijd. We hebben echt een grote stap voorwaarts nodig,’ zegt bijvoorbeeld VVD-fractievoorzitter Martin Wörsdörfer.
De Haagse gemeenteraad spreekt donderdag tijdens de algemene politieke beschouwingen. Daarbij blikken ze ook vooruit op wat er de komende tijd volgens hen moet gebeuren. De coalitiepartijen zijn redelijk tevreden. En ze zullen ook niet komen met enorme waslijsten met voor tientallen miljoenen euro’s aan wensen.
Toch zijn er nog wel punten die de aandacht vragen. Haagse Stadspartij en VVD noemen daarbij allebei het creëren van meer banen. De eerste partij richt zich vooral op de onderkant van de arbeidsmarkt, zegt fractieleider Peter Bos.

'Alarmbellen moeten rinkelen'

De VVD wil juist meer hoogopgeleide mensen aan de stad binden. En er moet echt flink worden geïnvesteerd, zegt Wörsdörfer. ‘We moeten groot denken.’ Hij vindt dat het vertrek van een groot deel van KPN naar Rotterdam onder meer vanwege een slechte bereikbaarheid van Den Haag alle alarmbellen moet doen laten afgaan. ‘Ik begrijp niet dat er niet direct paniek is uitgebroken in het stadhuis.’
De HSP wil verder ook meer geld uittrekken voor groenonderhoud én de opvang van vluchtelingen. De gemeente zou extra geld moeten reserveren voor de statushouders die hier komen wonen. Dit punt is wat heikel omdat VVD en CDA eerder al lieten weten dat Den Haag hiervoor niet meer geld mag uitgeven dan het Rijk ter beschikking stelt.

'Geen harde claims'

De grootste partij in de stad, D66, belooft zich terughoudend op te stellen. ‘We gaan geen harde claims neerleggen,’ stelt fractievoorzitter Robert van Asten. Wel wil die partij meer conciërges op  scholen en meer aandacht voor duurzaamheid.
Ook in de oppositie zijn er zorgen over de werkgelegenheid. ‘Er zijn door de lokale overheid zat banen te creëren die bijdragen aan een betere stad. Mijn fractie wil op iedere basisschool een conciërge, op elke tram een conducteur om de veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten, werkloze jongeren die ingezet worden om welig tierende onkruid in onze stad te wieden en de terugkeer van de terreinknecht bij sportverenigingen,’ aldus fractievoorzitter Richard de Mos van de Groep de Mos.
Naast het creëren van banen door het stadsbestuur wil Groep de Mos ook dat er ingezet wordt op het maken van beleid dat is gericht op het stimuleren en faciliteren van snelgroeiende bedrijven.