Nacht van de Vluchteling haalt deelnemersrecord: 'Het lot van vluchtelingen laat ons niet onberoerd'

Finish van de Nacht van de Vluchteling.
Finish van de Nacht van de Vluchteling, een sponsorloop van Rotterdam naar Den Haag voor het goede doel. © Mark Kool.
DEN HAAG - De Nacht van de Vluchteling heeft dit jaar een record aantal deelnemers. 2800 Mensen lopen mee in de sponsorloop voor vluchtelingen. Het eindpunt daarvan is aan de Grote Markt in Den Haag.
De loop is dit jaar op zaterdag 18 juni. Om stipt middernacht staan dan 1500 lopers aan de start van de sponsorloop in Rotterdam en ook nog eens 1000 lopers in Nijmegen. In het holst van de nacht lopen de deelnemers via vier rustpunten naar de finish, veertig kilometer verder in respectievelijk Den Haag en Arnhem.
'Met de Nacht van de Vluchteling tonen duizenden lopers, hun vele tienduizenden sponsoren en nog eens de talloze sympathisanten aan dat het lot van miljoenen vluchtelingen wereldwijd ons niet onberoerd laat', zegt directeur Tineke Ceelen van de Stichting Vluchteling.

Avondloop


Naast de twee edities van 40 kilometer wordt er dit jaar ook een avondloop van 10 km georganiseerd. Hier zijn nu nog vijftig startbewijzen voor beschikbaar, maar verwacht wordt dat ook deze editie aankomend weekend vol zal zijn. De inschrijving sluit bij 300 deelnemers.
Volgens de organisatie zijn wereldwijd maar liefst 60 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Sinds de Tweede Wereldoorlog waren dat er niet zoveel. De opbrengst van de Nacht van de Vluchteling 2016 gaat naar levensreddende noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. Vorig jaar liepen 1.700 deelnemers 620.000 euro bij elkaar voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon.