Festival Classique nog niet uitverkocht, wel 'super blij' met oproep Van Aartsen

Het Festival Classique zoals veel mensen het kennen: Nog op de Hofvijver
Het Festival Classique zoals veel mensen het kennen: Nog op de Hofvijver
DEN HAAG - De kaartverkoop van het Festival Classique gaat goed, maar 'er kunnen nog steeds mensen bij'. Dat zegt een woordvoerder tegen Omroep West. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen sprong dinsdag in de bres voor het festival, dat een ware donderwolk boven zijn hoofd ziet hangen. Uitgerekend van Aartsen's eigen college van B&W dreigt de subsidie voor het festival, dat al ruim 10 jaar zoveel mogelijk mensen bij klassieke muziek wil betrekken, in te trekken.
De
aan iedereen om naar het festival te komen, is in zeer goede aarde gevallen bij de organisatie. 'Super bijzonder dat hij dat over ons wil zeggen', zegt woordvoerder Yoskha Malais met hoorbaar enthousiasme. 'We hebben vooral veel positieve reacties daarop gekregen'. Volgens Malais is Van Aartsen al jaren groot fan van het festival.
'Na de uitslagen van de subsidieaanvraag kunnen wij alle steun gebruiken', zegt ze tegen Omroep West. Eind april kwam de adviescommissie voor het Kunstenplan 2017-2020 met haar rapport. Daarin staat dat het festival, net als bijvoorbeeld Theater de Appel en het Zuiderparktheater, geen subsidie meer moeten krijgen.

Geen Bach maar beats

De commissie wil dat de subsidiegelden vooral naar jongerencultuur, urban en pop gaan. Zo krijgt de hiphopstichting Aight 190.000 euro als het aan de opstellers van het plan ligt. In het najaar, bij de begrotingsbehandeling, besluit de gemeenteraad definitief over dit plan.
De organisatie van het Festival Classique legt het voor hen ellendige advies voorlopig even naast zich neer. 'We willen nu eerst een goed en succesvol festival neerzetten', verklaart Malais. 'Op 20 juni, als het klaar is, gaan we er eens goed voor zitten.' De adviescommissie noemde het festival niet vernieuwend genoeg. Van Aartsen liet al weten over die uitspraak 'verbaasd' te zijn.

Organisatie toch optimistisch aan de slag

Op de vraag of het slechte nieuws de festiviteiten overstemt, komt een resoluut antwoord. 'Nee hoor', zegt de woordvoerster. 'We hebben er heel veel zin in, we gaan onze energie nu stoppen in dit festival en laten ons niet van de wijs brengen door deze uitslag.'
Voor de organisatie is het sowieso alle zeilen bijzetten, want het festival speelt zich dit jaar voor het eerst af op Scheveningen. Voorheen stond Festival Classique vooral bekend vanwege de concerten op de Hofvijver in het centrum van Den Haag. Dit jaar staan ondermeer De Pier, het Kurhaus en het Circustheater in het teken van klassieke muziek.

Van babyconcert tot Canto Ostinato

'A night with Fuse op de Pier is al bijna uitverkocht, net als de openingsvoorstelling van vrijdag', zegt de woordvoerster. 'De rest van de week is er nog voldoende plek'. Vooral in de grote zaal van het Kurhaus zijn nog plaatsen beschikbaar. 'Daar kan zeshonderd man is en die is nu al voor bijna de helft vol', vertelt Yoshka Malais.
Het Festival Classique wordt vrijdagavond geopend in het Kurhaus. Tot en met zondagavond zijn er allerlei optredens te zien die te maken hebben met klassieke muziek. Zo zijn er babyconcerten, trommelworkshops, treedt het Hofstad Jeugdorkest aan en is er bijzondere uitvoering van Simeon ten Holt's Canto Ostinato. Tien pianisten zullen daarbij tegelijk op vijf concertvleugels dit hypnotiserende stuk spelen, dat bij veel mensen erg geliefd is.