Wijkvereniging De Kruin uit Bomenbuurt Den Haag stopt ermee

© Omroep West
DEN HAAG - De Haagse wijkvereniging De Kruin heft zichzelf op. De verhuizing naar een nieuw pand aan de Anemoonstraat heeft geleid tot 'weerstand en onzekerheid' onder de leden, schrijft wethouder Joris Wijsmuller (HSP) aan de Haagse gemeenteraad. De wijkvereniging bestond sinds 1974.
De Kruin moest uit het huidige onderkomen aan de Acaciastraat, omdat op die plek woningen komen. De wijkvereniging verzette zich altijd hevig tegen dat idee. Uiteindelijk kwam er
. Dat leidde ertoe dat de vereniging naar een andere plek zou gaan. De Kruin zou onderdak krijgen in een pand aan de Anemoonstraat waar al een kinderdagverblijf en wijkberaad de Hyacint waren gevestigd. De voorzitter van De Kruin verklaarde destijds
. Dit onder meer omdat de Anemoonstraat te ver zou zijn zijn voor de vaak wat oudere leden.
Wijsmuller zegt nu 'met spijt' te moeten melden dat de voorzitter van De Kruin hem heeft meegedeeld dat de vereniging wordt opgeheven. Het gebouw aan de Acaciastraat wordt gesloten en per 31 december aan de gemeente opgeleverd. De gemeente gaat nog wel onderzoeken of er behoefte is aan bepaalde activiteiten die er werden ondernomen en of die eventueel elders kunnen worden voortgezet.

Verzet

De SP in de Haagse gemeenteraad verweet donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering wethouder Wijsmuller er mede verantwoordelijk voor te zijn dat De Kruin nu stopt. Maar die aanval leidde weer tot felle kritiek van onder meer de PvdA. Want, zo zei raadslid Jeltje van Nieuwenhoven: de hele raad had ermee ingestemd dat er mediation zou plaats hebben. Dus was Wijsmuller in dit geval niets te verwijten.
Het gebouw van de Hyacinthstraat zou flink worden uitgebreid om de komst van De Kruin mogelijk te maken. Dat gaat nu niet door. Wel wordt daar het achterstallig onderhoud aangepakt.

LEES OOK: