PVV Den Haag probeert tevergeefs ramadan-pauze gemeenteraad te blokkeren

Raadzaal Den Haag
Raadzaal Den Haag
DEN HAAG - Een poging van de PVV om te verhinderen dat de Haagse gemeenteraad donderdagavond om tien uur een pauze houdt tijdens de algemene beschouwingen, is door de rest van de politiek geblokkeerd.
De raad praat donderdag van elf uur 's morgens tot laat in de avond over onder meer de voorjaarsnota. Om tien uur is er een pauze, zodat islamistische raadsleden die tijdens ramadan overdag niet eten, dan een maaltijd kunnen nuttigen.
De PVV wilde deze pauze verhinderen omdat de partij vindt dat moslims die aan de ramadan doen, geen aparte behandeling zouden moeten krijgen. 'Er is een reguliere dinerpauze ingelast waarin raadsleden kunnen eten en drinken. Een aparte behandeling van de islam houdt een schending van de seculariteit in', vindt de partij.

Fatsoen

De PVV staat hierin alleen. PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster noemt het rekening houden met praktiserende moslims een kwestie van fatsoen. En burgemeester Jozias van Aartsen wees erop dat het schorsen van de vergadering inmiddels een ‘gewoonte’ is geworden, omdat het vorig jaar ook gebeurde. ‘En ik weet niet precies wanneer volgend jaar ramadan is, maar dan zal een zelfde voorstel door de burgemeester worden gedaan,’ aldus Van Aartsen.
Bovendien verklaarde hij dat het ‘normaal’ is om leden van de gemeenteraad de gelegenheid te bieden om te eten als het vasten is afgelopen. ‘Opdat zij ook dan niet de vergadering moeten verlaten en een deel van de raad niet bijwonen.’

Fundament rechtsstaat

Maar belangrijker zei hij, is dat het te maken heeft met een van de fundamenten van een democratie en rechtsstaat. ‘Daar hoort  bij – en dat is zeer essentieel – dat we rekening houden met minderheden. Als wij in onze democratie en onze raad dat niet meer kunnen, hebben we een groot probleem. En dan heeft u een probleem, omdat u een eed op de Grondwet heeft afgelegd. Dat vind ik een zeer fundamenteel punt in deze kwestie.’