Nieuw Joods monument in Den Haag

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag
Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Op het Rabbijn Maarsenplein in het centrum van Den Haag wordt eind dit jaar een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Joodse Hagenaars die vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Volgens burgemeester Jozias van Aartsen is het erg belangrijk om deze mensen op een waardige wijze, in het hart van de voormalige Joodse wijk van Den Haag, te kunnen herdenken.
De Stichting Joods Monument Den Haag mag nu een moment laten maken. Kunstenares Anat Ratzabi tekent daarvoor. Het monument toont een deur op een kier in een muur voor de tuin van de Nieuwe Kerk. Bij het herdenkingsmonument komen twee van onderaf belichte bronzen koffers te staan, die de deportatie van de Joodse inwoners van Den Haag symboliseren.
Ook komt bij het nieuwe monument een herdenkingsplek met 6 zitplaatsen. Deze 6 zitplaatsen staan voor de in totaal 6 miljoen vermoorde Joden. Op elke zitplaats wordt aan beide kanten het symbool van 1 van de 12 stammen van Israël aangebracht. Een bronzen plaquette geeft een korte toelichting op het monument.
14.000 Hagenaars gedeporteerd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Joodse bevolking van Den Haag gedeporteerd en daarna vermoord in concentratiekampen. Ruim 14.000 Joodse Hagenaars zijn gedeporteerd, van wie er zeker 12.000 zijn vermoord. Na Amsterdam kent Den Haag de meeste gedeporteerde en omgebrachte Joodse inwoners van Nederland.