'Geluidsoverlast na opening nieuwe A4', buurtschap Hodenpijl klaagt bij Rijkswaterstaat

Archieffoto
Archieffoto
SCHIPLUIDEN - Bewoners van het buurtschap Hodenpijl bij Delft hebben flink last van het geluid van de snelweg sinds de nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam is opengegaan. Ze waren op zich al wel wat gewend, want ze wonen langs het oude deel dat al bestond, alleen nu is er zoveel verkeer bijgekomen dat hun woongenot behoorlijk wordt aangetast, zeggen ze.
De bewoners hebben zelf geluidsmetingen verricht met een Iphone. Daaruit blijkt volgens hen dat
worden overschreden. Ze zouden niet meer ontspannen buiten kunnen zitten door het constante lawaai. De oorzaak is volgens de bewoners het toegekomen verkeer en een vlakbij gelegen viaduct. Het geluid zou via de onderkant van dat viaduct hun kant op worden gereflecteerd.  
In een brief vragen ze aan Rijkswaterstaat om het geluid nog eens officieel te komen meten. Ze willen dat er geluidswerende maatregelen worden genomen. De briefschrijvers zeggen dat zulke geluidswerende maatregelen bijna overal naast de A4 zijn genomen, behalve bij hun buurtschap.

Reactie Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat laat weten dat zij jaarlijks berekingen uitvoert om te meten of het verkeer niet te veel geluid produceert. De eerste bereking bij de vernieuwde A4 vindt pas plaats als de weg minimaal een jaar open is.
'Wanneer uit de berekeningen blijkt dat het geluid op een bepaald referentiepunt het vastgestelde
geluidproductie overschrijdt of dreigt te overschrijden, worden maatregelen onderzocht', laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.