'Ik stond niet te masturberen, ik moest gewoon plassen'

© Flickr.com / Indi Samarajiva
LISSE - Wie zat er afgelopen winter met zijn broek op de enkels te masturberen langs de wegen in de Bollenstreek? 'Ik niet', zegt Sjaak zelfverzekerd. Maar hij is wel met zijn piemel in de hand gezien in een bos.
Drie keer wordt afgelopen winter iemand gespot die langs de weg masturbeert. Zittend in de auto, portier open, broek op zijn enkels. Eerst in Lisse, dan een keer in De Zilk en tot slot in Noordwijkerhout. 'Ik was het zeker weten niet', legt Sjaak* (24) uit aan de rechter. 'Die keer in Lisse was ik sowieso op mijn stage.' En hij laat een verklaring van zijn stagebegeleider zien.
De officier van justitie sluit niet uit dat Sjaak het was. 'Maar ik kan het niet bewijzen denk ik', bekent ze. En ook de rechter vindt de zaak niet sterk genoeg. Er is nooit een kenteken doorgegeven, geen van de melders heeft de schennispleger omschreven. Het enige aanknopingspunt is volgens de rechter de auto, die van hetzelfde merk is als die van Sjaak. Maar dat is niet genoeg. 'Ik ga u hiervan vrijspreken', zegt ze.

Masturberen in het bos

Maar dat de politie bij Sjaak uitkomt is niet heel gek. Er loopt dan al een zaak tegen hem voor masturberen in het Keukenhofbos, afgelopen zomer. Twee dames zien hem langs het pad in de bosjes staan met zijn stijve penis in de hand. Een van hen ziet nog dat hij eraan trekt, terwijl hij haar aankijkt, voor hij het ding weer terugstopt.
'Ik was aan het sporten en moest gewoon even plassen', zegt Sjaak tegen de rechter. 'Dat doen hardlopers wel vaker.' Maar de dames geven een behoorlijk specifieke omschrijving van wat ze hebben gezien. En volgens hen had Sjaak toch echt een erectie. 'En iedereen weet', zegt de officier van justitie, voordat ze even aarzelt, 'ehm, denk ik, dat je met een stijve penis niet kunt plassen.' Ze gelooft het verhaal van Sjaak niet en heeft eerder al aangeboden de zaak met een geldboete af te doen. Maar de jongeman weigert te betalen, omdat hij onschuldig zegt te zijn.

Gevaar voor de samenleving

'Dit moet stoppen', zegt de officier van justitie. 'Anders gaan we in de toekomst sneller en sterker kijken of u een gevaar bent voor de samenleving. Ik zeg het toch maar even hardop.' Want hoewel het nu gaat om een 'hands off-delict' ('waarmee ik bedoel dat u niemand iets heeft aangedaan') vergrijpen zulke daders zich niet zelden later alsnog aan iemand.
Sjaak blijft volhouden dat de dames zich vergist hebben, dat ze het verkeerd hebben gezien. Hij stond te plassen, punt uit. 'En ik heb me laten vertellen dat even "afslaan" na het plassen heel gebruikelijk is onder mannen', vult zijn advocaat nog ter verduidelijking aan. Maar het mag niet baten. De rechter vindt de verklaringen zo specifiek dat ze geen reden ziet eraan te twijfelen. De boete van 210 euro, die Sjaak eerder nog afsloeg, krijgt hij nu door de rechter alsnog opgelegd.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?
*op verzoek van de verdachte, is de naam uit privacyoverwegingen gefingeerd