GroenLinks: 'Haagse politie moet met stopformulieren etnisch profileren terugdringen'

Foto Richard Mulder
Foto Richard Mulder
DEN HAAG - Ook in Den Haag moeten agenten gaan bijhouden waarom zij iemand staande houden. Met dit voorstel wil de Haagse GroenLinks-fractie het etnisch profileren terugdringen. 'Als het in 020 kan, dan ook in 070', schrijft fractievoorzitter Arjen Kapteijns op Twitter.
De Amsterdamse raad wil in overleg met de politie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie zo snel mogelijk een pilot met 'stopformulieren' beginnen. Op deze formulieren vullen de agenten in, waarom ze iemand staande houden.
GroenLinks in Den Haag wil dat ook de Haagse politie met stopformulieren gaat werken. 'Dan krijgen we eindelijk feitelijke informatie hoe vaak mensen met welke etniciteit een ID-controle krijgen of worden staande gehouden en waarom', zegt Kapteijns. 'Bovendien is in het buitenland hierdoor het etnisch profileren duidelijk afgenomen.'

Dood bij hardhandige arrestatie

Vorig jaar kwam GroenLinks met hetzelfde voorstel, naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij kwam door zuurstofgebrek om het leven toen hij hardhandig werd gearresteerd op een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Het voorstel van GroenLinks kreeg toen niet voldoende steun in de Haagse gemeenteraad. 'Nu is er meer maatschappelijk erkenning van het voorkomen van etnisch profileren', verwacht Kapteijns.
Onlangs plaatste rapper Typhoon een bericht op Instagram, omdat hij in zijn witte SUV werd staande gehouden. Een agent erkende, dat deze aanhouding kwam vanwege de combinatie 'dure auto met Surinaamse Nederlander achter het stuur'.

Blonde vrouw nooit staande gehouden

En de Haagse advocaten Ferry van Dijk en Irma Groenendijk lieten weten, het etnisch profileren zat te zijn. Ze gaan filmpjes en geluidsopnamen hiervan verzamelen en deze neerleggen bij de politie. 'Het gebeurt vrij vaak dat onze cliënten vanwege hun kleur en de auto waarin ze rijden, aan de kant worden gezet door agenten. Dit terwijl ik als blonde vrouw bijvoorbeeld nog nooit door de politie staande ben gehouden', vertelde Groenendijk.