'Bezoek Máxima is erkenning dat vluchtelingen in ons land mogen zijn'

DEN HAAG - Het bezoek van koningin Máxima vandaag aan Taal aan Zee is een ‘erkenning’ voor alle mensen die daar de Nederlandse taal leren, dat ze in ons land mogen zijn.
Dat zegt de directeur van Taal aan Zee, Ingrid Suasso de Lima de Prado. Zij noemt het bezoek van Máxima ‘heel bijzonder’. De directeur: ‘Ik ben blij en vereerd dat de koningin en de burgemeester interesse tonen in Taal aan Zee. Dat is heel belangrijk. Het is een erkenning voor dat wat we hier doen en vooral voor onze 275 vrijwilligers. Want zij doen het echte werk. En het is heel mooi als dat wordt gezien.’
Maar ook voor de duizend cursisten die de taal leren, is het een belangrijk signaal. ‘We zien al dat ze hun best doen om te integreren, de taal te leren hun toekomst willen opbouwen in Nederland. En zo’n bezoek kan daar alleen maar een stimulans voor zijn.

Lessen door vrijwilligers

De stichting Taal aan Zee biedt Nederlandse les aan vluchtelingen, asielzoekers en anderstalige vrouwen. De lessen worden gegeven door vrijwilligers. Tijdens het bezoek sprak koningin Máxima met bestuurders en medewerkers over de activiteiten voor nieuwkomers. Daarna woonde zij twee groepslessen bij. Ook ging zij in gesprek met taalmaatjes: koppels die bestaan uit een asielzoeker of vluchteling en een vrijwilliger, die helpt de Nederlandse taal in praktijk te brengen.
Wekelijks zetten meer dan 275 vrijwilligers zich in voor Taal aan Zee, een groot deel van hen als taalcoach of docent. Zij worden daarbij ondersteund door een klein team van professionals.

'Belangrijke instelling'

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen noemt Taal aan Zee ‘een belangrijke instelling’ voor de stad. Zeker vanwege de grote rol die hij speelt bij het leren van Nederlands aan de vele statushouders die Den Haag wil opvangen. Hij prees daarom ook de vrijwilligers.
Van Aartsen wijst ook op het voorbeeld dat koningin Máxima kan zijn. ‘Het was geweldig. De koningin heeft zelf die ervaring gehad: de taal leren, inburgeren. Dat staat dus heel dicht bij deze mensen. Daar heeft ze persoonlijk over verteld. Ik vond dat wel heel mooi.’