Winkeliersvereniging Voorschoten verbaasd over commotie rond bomen

VOORSCHOTEN - 'Het is echt niet de bedoeling dat we nu ineens alle leilindes uit de straat halen', zegt een woordvoerder van de winkeliersvereniging. Hans van den Boogaardt reageert op de commotie die afgelopen week ontstond nadat bekend werd dat de ondernemers in de winkelstraat de markante lindebomen het liefst zien verdwijnen. Voorschotenaren zijn daar fel op tegen.
'Natuurlijk, als je mensen op straat vraagt of die bomen weg zouden kunnen zegt iedereen 'nee'. Maar het enige wat wij als winkeliers willen is de discussie op gang brengen', zegt Van den Boogaardt. Zelf was hij in de jaren '90 als voorzitter van de winkeliersvereniging voorstander van de komst van de bomen. Een verkeerde beslissing, erkent hij nu.
'Toen was al bekend dat de bomen veel onderhoud nodig zouden hebben, maar dat gebeurt nu niet', zegt Van den Boogaardt. Het probleem is dat lindebomen 'lekken'. De bladluizen die er 's zomers inzitten scheiden een smurrie af die honingdauw wordt genoemd. Het is erg plakkerig spul en geeft daardoor nogal wat overlast. Daarnaast groeien de bomen hard waardoor de gevels van de winkels steeds minder zichtbaar worden.

Concurreren met andere winkelcentra

Van den Boogaardt: 'Dus nu willen we in gesprek met de gemeente en met de inwoners van Voorschoten, want we moeten wel kunnen blijven concurerren met andere winkelcentra in de buurt'. Als uiteindelijk blijkt dat de er geen draagvlak is om de bomen weg te halen zullen de winkeliers zich daarbij neerleggen. 'Maar dan willen we wel dat de gemeente de bomen goed onderhoudt.'