Hollandse Nieuwe ook dit jaar weer dik, rond en 'directly from heaven'

DEN HAAG - De Hollandse Nieuwe is dit jaar 'directly from heaven', zegt het Nederlands Visbureau. Omroep West reisde deze week mee met de Katwijkse en Scheveningse haringhandelaren om in Denemarken te zien en te proeven hoe lekker die haring nou is. In Denemarken? Ja, want daar komt het grootste deel van 'onze' haring vandaan.
In het pittoreske Deense visserdorp Skagen, in het noordelijkste puntje van Denemarken, vormt zich ieder jaar weer een kleine Nederlandse enclave. Katwijkers, Scheveningers, Spakenburgers: ze zijn er allemaal. Gedurende zes weken tijd staan de heren, en enkele dames, bij dag en dauw op om alles gereed te maken voor de komst van de Hollandse Nieuwe.


Het avontuur voor de Hollanders begint in de jaren zeventig van de vorige eeuw, legt Peter-Frans Koelewijn uit. Hij is hier in Denemarken als vertegenwoordiger van het Nederlands Visbureau en heeft een eigen vishandel in Spakenburg. 'In de jaren zeventig werd het tijdelijk verboden om te vissen op haring in de Noordzee. Een ramp natuurlijk voor de haringvissers, maar één van de vissers, die weleens in Skagen kwam met zijn gezin, realiseerde zich ineens dat er hier ook fantastische haring wordt gevangen en verkocht. De rest is geschiedenis.'

Kaken en pekelen

Maar de Hollandse Nieuwe komt dus niet meer uit Nederlandse wateren? Het antwoord is simpel: nee. Voor de kust van Denemarken, Noorwegen en Schotland worden de maatjesharingen nu gevangen door zo'n 30 á 40 verschillende schepen. 180 miljoen haringen per seizoen. Maar waarom mogen we het dan nog wel Hollandse Nieuwe noemen?
'Dat heeft te maken met de manier van verwerking', legt Koelewijn uit. Door het kaken en pekelen op onze manier mogen we het nog steeds zo noemen.'

Vet en goed

In het eerste havenblok van Skagen staat Katwijker Kees Haasnoot te kijken naar een grote vissersboot die net terug is van een aantal dagen op zee. 'Dit is de Gitte Henning uit Skagen. Ze zijn vannacht terug gekomen en de vangst is goed', zegt hij. 'Hier zit zo'n vijfhonderd ton haring in.'
En de kwaliteit van de haring zelf is goed, zegt Haasnoot. 'De haring is vet. We hebben vetpercentages gemeten van 19 tot 20 procent. Dat is echt uitzonderlijk hoog. Wij Hollanders komen hier in mei en vanaf het begin was de haring goed, dat maken we niet altijd mee.'

Concurrenten

En ondanks dat alle Hollanders hier zijn om hun brood te verdienen met het inkopen van haring, is er op het eerste gezicht weinig sprake van concurrentie. 'Het is altijd leuk met de Hollandse collega's', zegt Scheveninger Wim van Groningen, die hier voor vis import- en exportbedrijf Jac. den Dulk en Zonen is. 'Je bent altijd tegen elkaar aan het opbieden, maar dat blijft gewoon leuk. En ook wel een beetje spannend', aldus Van Groningen die al tientallen jaren in Skagen komt.
'De groep die hier zit doet het al jaren', vertelt Katwijker Kees Haasnoot. 'In het weekend zoek je elkaar wel op. Je bent concurrenten op de afslag, maar echte rivaliteit? Hij is sportief zou ik zeggen.'

Op 15 juni wordt traditioneel het eerste vaatje met Hollandse Nieuwe geveild op Scheveningen. En de eerste vrachtwagens met haring zijn dus al onderweg.