'Haatimam' Boskoop wordt niet vervolgd

De omstreden imam Tarik Chadlioui in actie
De omstreden imam Tarik Chadlioui in actie © Facebook
DEN HAAG - De omstreden imam Tarik Chadlioui wordt niet vervolgd. Dat antwoordt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) op Kamervragen. Hij zegt ook dat het niet nodig is om de moskee in Boskoop te sluiten.
Eerder al zei de Alphense burgemeester Liesbeth Spies dat het niet mogelijk is om de moskee aan de Vogellaan in Boskoop te sluiten. Zij noemde een pleidooi daarvoor, van
, destijds 'stoere taal'. Spies zei toen ook dat de Belgische imam tijdens zijn toespraak in de moskee, in maart van dit jaar,
.
Van der Steur zegt in zijn brief dat er weinig mogelijkheden waren om de komst van Chadlioui te voorkomen. De moskee bood na alle commotie excuses aan. Niet voor het uitnodigen van de radicale prediker, maar wel voor de ontstane commotie. Spies vond dat niet genoeg, omdat het bestuur van de moskee geen afstand nam van het gedachtengoed van de 'haatimam'.
Eind april zei Spies maatregelen te overwegen tegen de moskee in Boskoop. Maar waar die uit bestaan en of ze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, is onduidelijk. Een woordvoerder van burgemeester Spies kon daar dinsdagmiddag nog niks over zeggen. De moskee liet destijds weten de omstreden reputatie van de imam te kennen. Chadlioui was actief voor Sharia4Belgium, dat volgens de rechtbank in Antwerpen als een terroristische organisatie aangemerkt kan worden.