Groeiend verzet in Den Haag tegen peperdure warmterotonde

Verwarming
Verwarming
DEN HAAG - In de Haagse gemeenteraad ontstaat steeds meer verzet tegen de zogeheten warmterotonde. Diverse politieke partijen hebben grote moeite met het miljarden kostende project. Zij willen dat de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag afzien van de aanleg ervan.
De provincie praat woensdag over
. Daar gaan in ieder geval de VVD en de Haagse Stadspartij duidelijk maken dat ze er bezwaar tegen maken. Maar recent werd ook al duidelijk dat een ruime meerderheid van de raad niet wil dat de regio er geld in stopt.
De warmterotonde is een gigantisch project. Het idee erachter is dat overtollige warmte van bedrijven rond de Rotterdamse haven via een enorm netwerk van pijpen naar woningen wordt gepompt. Die kunnen daar dan mee worden verwarmd.

Bijkomende kosten

De aanleg van de hoofdstructuur van leidingen kost alleen al 450 miljoen euro. Raadslid Joeri Oudshoorn van de Haagse Stadspartij stelt dat uit achterliggende cijfers blijkt dat dit slechts een begin is. Want er komen nog veel kosten bovenop om woningen op het net aan te sluiten. In totaal zou het 4,5 miljard euro kosten om 350.000 huishoudens en 1000 hectare kassen te verwarmen.
Volgens de provincie en de Metropoolregio gaat het om een ‘uniek, verbindend, vernieuwend en innovatief’ project. En is sprake van ‘technologische vooruitgang en betere producten voor klanten’.

Veel verlies van warmte

De VVD en Haagse Stadspartij, de partijen die het verzet in de Haagse raad leiden, zien dat anders. De partijen hebben er om verschillende redenen grote moeite mee.
De VVD wijst erop dat het transport uit Rotterdam naar onder meer Den Haag gepaard gaat met veel verlies van warmte. Daarom zou het efficiënter zijn om er Rotterdamse woningen mee te verwarmen. Bovendien vreest die partij dat het systeem ertoe leidt dat kleinere lokale warmteprojecten minder kans krijgen. ‘We moeten kijken naar wat het meest duurzaam is. En dat is warmte uit Den Haag. Lokale warmte eerst,’ aldus raadslid Monique van der Bijl.

'Een oude industrie'

Joeri Oudshoorn van de HSP noemt het ‘een nieuw verdienmodel voor een oude industrie’. Hij denkt dat grote traditionele bedrijven door de warmterotonde geen prikkel zullen krijgen om daadwerkelijk duurzaam te worden. Hij vindt juist dat de bedrijven die restwarmte produceren daarvoor moeten worden belast in plaats van beloond.
De Haagse Stadspartij is ook voor vernieuwende lokale projecten op het gebied van duurzaamheid. ‘We moeten investeren in nieuwe technieken in plaats van oude,’ aldus Oudshoorn.