Laat je geen oude haring aansmeren: Zó herken je de Hollandse Nieuwe

Bezoekers eten haringen tijdens Vlaggetjesdag
Bezoekers eten haringen tijdens Vlaggetjesdag
DEN HAAG - Hoera, de nieuwe haring is in het land. En hij is dit keer volgens de deskundigen weer voller en vetter dan voorgaande jaren. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. En dan wil je wel zeker weten dat je geen oude haring koopt, maar een verse zilte verrassing. Waar moet je op letten? Wij vroegen het twee 'haringautoriteiten' in onze buurt.
Allie Simonis van het bekende visimperium op Scheveningen, dat vorig jaar nog de haringtest van het AD won, denkt dat het wel losloopt. 'Je moet ervan uitgaan dat je een betrouwbare vishandel hebt. Negen van de tien jaren proef je wel degelijk het verschil. Dit jaar zijn ze, ondanks dat het een cliché is, écht beter dan verleden jaar. Andere jaren misschien wel eens niet, maar dit jaar zeker wel.'
Maar ja, hoe herken je een betrouwbare vishandel? '99 procent van de vishandels verkoopt nieuwe en geen oude, hoor. Zoveel vertrouwen heb ik wel', zegt Simonis. Volgens hem kun je letten op de kleur en hoe de haring schoongemaakt is.  'Maar ga er maar vanuit het gewoon nieuwe zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand oude verkoopt. Als je dat doet, ben je dom. Dan heb je het als vishandel echt niet begrepen.'

'Blank is beter'

Volgens Simonis merk je het ook meteen bij de eerste hap, als je een beetje ervaring hebt met het eten van haring. En wat kosten de zilte lekkernijen bij Simonis? 'Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro.' Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. 'Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer. Het is vandaag niet te warm en niet te koud.'
Zijn 'concullega' Kees Koning van de gelijknamige vishandel in winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk, ook menigmaal winnaar van de haringtest, heeft ook wel wat tips: 'Let vooral op de kleur. De nieuwe zijn wat blanker aan de binnenkant en zilver aan de buitenkant'. Volgens Koning herken je oude haring ook aan de kleur: 'Die zijn wat donkerder omdat ze een heel jaar lang in de vrieshuizen hebben gestaan. En bij het snijden kan je het zien aan de hoofdjes, die zijn wat ouder.'

'Het moet wel volksvoedsel blijven'

De nieuwe haring is dit jaar vooral fris, zilt en romig, benadrukt Koning. 'Dit jaar zijn ze veel vetter, je kan het proeven.' De Rijswijkse ondernemer is erg te spreken over de kwaliteit dit jaar. 'Ik geef ze een 12, ze zijn echt excellent. Ik heb er zelf ook al zeker vijf op vandaag. Twee op een broodje en drie om te proeven', klinkt het gehaast. Voor Koning is het woensdag, op de eerste dag van de nieuwe haring, ook behoorlijk aanpoten.
En de prijs? '1 euro 95 per stuk, vier voor 7,40 en zes voor een tientje. 'Het moet wel volksvoedsel blijven', zegt Koning stellig. Voordat hij weer flink aan het werk moet, onthult hij gauw nog een belangrijke tip. 'Zorg vooral dat je er eentje vers van het mes krijgt. In een winkel waar ze voortdurend staan te snijden, is de kwaliteit meestal goed.'