Alphenaren hoeven toch niet te betalen per weg te gooien afvalzak

ALPHEN AAN DEN RIJN - Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn hoeven toch niet te gaan betalen voor het weggooien van iedere afvalzak. Wethouder Tseard Hoekstra (VVD) past zijn plan noodgedwongen aan, omdat het collegebesluit niet kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad.
Alle andere maatregelen blijven wel van kracht. Zo komt er onder meer een pasjessysteem. Alphenaren moeten straks een pasje gebruiken om de ondergrondse containers te openen. De gemeente Alphen kan dan monitoren hoe vaak een huishouden gebruik maakt van de container.
Alleen de prijsprikkel komt te vervallen. In 2018 wil Hoekstra evalueren. Dan moet blijken of de stad voldoet aan de doelstelling om 75 procent van het afval goed te scheiden. Hoekstra is ervan overtuigd dat het streven wordt gehaald door te betalen per weg te gooien afvalzak, omdat mensen dan bewuster bezig zijn met afval scheiden. 'Nu gaat dat spannend worden', stelt Hoekstra.

1,39 euro per afvalzak

Het overgrote deel van de gemeenteraad zag niets in het voornemen van Hoekstra om Alphenaren 1,39 euro te laten betalen. De VVD'er had uitgerekend dat door de afvalstoffenheffing met zo'n 100 euro te verlagen, Alphenaren die goed afval scheiden dan op jaarbasis goedkoper uit zouden zijn. Maar de raad wil niet 'belonen aan de voorkant en straffen aan de achterkant'.
Over anderhalve week bespreekt de gemeenteraad het herziende voorstel in een commissievergadering. Daarna neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Een meerderheid lijkt nu wel gegarandeerd. Het aanvankelijke collegebesluit, waarbij Alphenaren moesten gaan betalen voor iedere afvalzak die weggooit wordt, stond voor mei op de agenda van de raad, maar werd uitgesteld toen bleek dat er geen meerderheid voor was.