Bedrijf uit De Lier wint innovatieprijs met bladplukrobot

WESTLAND - Het Lierse bedrijf Priva heeft de Innovation Award gewonnen tijdens de tuinbouwbeurs GreenTech 2016. Die werd deze week in Amsterdam wordt gehouden. De bladplukrobot was de beste van de 73 inzendingen.
De robot kan met behulp van een vernuftige uitschuifarm bladeren en takjes van bijvoorbeeld een tomatenplant afknippen. De jury noemt de Deleafing Robot van Priva zeer vernieuwend. De robot neemt telers het handmatig verwijderen van bladeren - een arbeidsintensieve klus - uit handen. Hierdoor kunnen de kwekers besparen op arbeidskosten. Bovendien worden de bladeren zeer nauwkeurig één voor één verwijderd, zodat er nauwelijks virussen kunnen worden overgedragen van de ene tomatenplant naar de andere.
Priva heeft het apparaat ontwikkeld in samenwerking met een groot aantal telers. Daardoor kon robot uitgebreid in de praktijk getest worden. De jury ziet deze bladplukmachine als de start van een grote reeks robots die de komende jaren in en voor de tuinbouw zullen worden ontwikkeld.